Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menovinkki | Jarmo Kallio näyttää traktorin ajamisen mallia Taipalsaarella lauantaina – Vuoden 1962 Ferguson pörisee ajokilpailun tähtenä Haikkaanlahdella

Taipalsaaren maamiesseura järjestää Haikkaanlahdella traktorien taitoajonäytöksen ja taitoajokilpailut lauantaina.

Ajoissa on nostalgian henkeä, sillä niin näytökset kuin kilpailutkin tehdään aidolla, 1962-luvun 135 Ferguson -traktorilla, jossa on peräkärry perässä.

Tapahtuman primus motor Eero Juntunen kertoo, että ajureiden taitoja testataan sekä eteenpäin ajamisen että peruuttamisen suhteen.

– Katsotaan, pysyykö traktori ja peräkärry linjojen välissä, meneekö peruuttaminen sujuvasti ja miten sujuu talliin peruuttaminen. Myös nopeutta arvioidaan tietyllä tavalla, Juntunen kertoo.

Aiemmin kuskeilta testattiin myös teoriatietämystä, mutta sellaiseen ei nyt ryhdytä.

– Tämä ei ole ryppyotsainen kilpailu, toteaa Juntunen.

Tapahtumalla pitkät perinteet

Traktoritapahtumaa järjestettiin vuosittain aina vuodesta 1965 lähtien vuoteen 1998 saakka.

Tällä kertaa mukaan on kutsuttu erityisvieraiksi vuosien varrella aiempiin kilpailuihin osallistuneita ja niissä sijoittuneita henkilöitä.

Ajatuksena on, että aiemmat ajurit tulisivat muistelemaan menneitä ja kokeilemaan miten ratti taipuu tällaisella traktorilla.

Yksi heistä on Jarmo Kallio, joka on voittanut kilpailut moneen otteeseen.

– Hän antaa mallisuorituksen ja osallistujat pääsevät sen jälkeen kokeilemaan ja näyttämään taitojaan, Juntunen sanoo.

Ennen taitoajokisoja Haikkaanlahden koululla on Leipää Saimaan rannoilta -nimisen historiakirjan julkistamistilaisuus. Kirjassa on kerrottu muun muassa historiallisista taitoajokilpailuista.

Tapahtuma on osa Taipalsaaren kunnan 450-vuoden ohjelmatarjontaa. Se on kaikille avoin ja ilmainen, ja siellä on kahvitarjoilu.

Traktoritapahtuma Taipalsaarella Haikkaanlahden vanhan kansakoulun kentällä (Vitsaintie 10) lauantaina 2.10. kello 11.30–15.