Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Eksote päivitti lapsia koskevia koronaohjeita – Laajoja karanteeneja koetetaan välttää, tietoa leikkikavereista kysytään lapselta itseltään

Laajoista ryhmäkaranteeneista luovutaan kouluissa ja päivähoidossa ja karanteenin tarvetta arvioidaan yksilökohtaisesti.

Kuvituskuva. Arkisto/Teemu Vestovuo

Ilkka Pohjalainen, Juho Maijala

Eksote on päivittänyt ohjeistuksensa lasten karanteeniin ja koronatestaukseen. Laajoja karanteeneja pyritään jatkossa välttämään, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tiedotteessa.

Koulussa tai päivähoidossa koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa ryhmässä olleet lapset asetetaan jatkossa karanteeniin yksilökohtaisesti. Tähän asti karanteenin on asetettu usein koko ryhmät.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kertoo tiedotteessa, että karanteeniin asettamista arvioidaan jatkossa sen mukaan, onko lapsi viettänyt aikaa koronavirukseen sairastuneen kanssa koulussa, päiväkodissa tai niiden ulkopuolella, ja ovatko lapset olleet erityisen läheisessä kontaktissa.

Tietoa leikkikavereista voidaan kysyä lapselta itseltään, hänen vanhemmiltaan tai opettajilta. Llapset testataan ainoastaan tarvittaessa oireiden perusteella.

Laajoja, koko ryhmää koskevia karanteeneja pyritään välttämään. Lapsen tulee jäädä kotiin vain, jos hänelle ilmaantuu oireita. Tällöinkään ei ole kyse karanteenista, vaan normaalista sairastamisesta.

Alle 12-vuotiaita lapsia ei enää testata, ellei lapsella ilmaannu voimakkaita oireita. Jos tiedossa ei ole korona-altistusta, ja lapsella on lieviä infektio-oireita, lasta ei enää yleensä testata.

Lapsi voi sairastaa lievät oireet kotona rauhassa, kunnes on oireeton. Voimakkaissa infektio-oireissa tulee hakeutua koronatestiin. Lapsi kannattaa testata lievissäkin oireissa, mikäli lapsen perheessä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia tai immuunipuutteisia henkilöitä.

12-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset ohjeistetaan testiin aikuisten ohjeen mukaisesti. Jos lapsi on lieväoireinen ja kahdesti rokotettu, eikä korona-altistusta ole tiedossa, ei lasta yleensä testata.

Jos rokotesuoja on puutteellinen, testataan 12-vuotias ja sitä vanhempi lapsi lieväoireisenakin.

Kommentoi

Mainos: Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Uudeksi vuodeksi uuteen kotiin?

Palvelut

Ruokapaikka