Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

THL: kuntien tarjottava kolmatta rokoteannosta riskiryhmille ja ohjeistus lasten karanteeniin asettamisesta lievenee

Jatkossa karanteeniin joutuvat vain lapset, jotka tosiasiallisesti ovat olleet tekemisissä sairastuneen kanssa. Kolmatta rokoteannosta tarjotaan immuunivasteeltaan voimakkaasti madaltuneille tai rokotteen lyhyellä annosvälillä saaneille henkilöille.

Seurantatiedon perusteella lyhyellä 3–4 viikon annosvälillä annettujen rokotteiden teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä. Annikki Repo

Kalle Sipiläinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta immuunivasteeltaan voimakkaasti madaltuneille tai rokotteen lyhyellä annosvälillä saaneille henkilöille.

THL perustelee ohjeistustaan sillä, että Suomesta ja muualta kerätyn seurantatiedon perusteella lyhyellä 3–4 viikon annosvälillä annettujen rokotteiden teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä.

Kolmatta rokoteannosta suositellaan edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille henkilöille.

Nuorilla vakavan koronataudin riski kahden rokoteannoksen jälkeen on kuitenkin niin pieni, että muut kuin voimakkaasti immuunipuutteiset alle 30-vuotiaat miehet rajataan toistaiseksi kolmansia rokoteannoksia koskevan suosituksen ulkopuolelle.

THL perustelee ratkaisua varovaisuusperiaatteella. Asian arviointi jatkuu, kun uutta tietoa kolmansien rokoteannosten turvallisuudesta saadaan seuraavien viikkojen aikana.

Eksote valmistelee omaa ohjeistusta

THL on myös ohjeistanut lasten karanteeniin asettamista. Jatkossa vain ne lapset asetetaan karanteeniin, jotka ovat tosiasiallisesti olleet tekemisissä sairastuneen kanssa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tiedotteessa, että asiasta tehdään Etelä-Karjalan alueelle ohjeistus lähipäivinä.

Eksoten mukaan tapausilmaantuvuus maakunnassa on tällä hetkellä neljänneksi korkein koko Suomessa.

Tällä hetkellä sairastuvat nuoret ja rokottamattomat, ja tartuntoja on levinnyt erityisesti rokottamattomissa perheissä, kertoo Eksote tiedotteessa.

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat Etelä-Karjalassa voimassa ainakin lokakuun loppuun saakka.

Juttua muokattu 21.9. klo 21.03. Korjattu otsikon kirjoitusvirhe.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka