Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyiset koronarajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa Etelä-Karjalassa – AVI lupaa helpottaa terveysturvallisten tapahtumien järjestämistä heti kun se on mahdollista

Koronarajoitukset eivät helpota Etelä-Karjalassa STM:n ohjauskirjeestä huolimatta.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) lupaa helpottaa koronarajoituksia heti kun se on mahdollista. AVI viittaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viime viikolla lähettämään ohjauskirjeeseen, mutta toteaa tiedotteessaan, että voimassa olevat rajoituspäätökset ovat yhä välttämättömiä. Tämä perustuu AVIn mukaan muun muassa alueellisten koordinaatioryhmien arvioon.

Tavoite on päästä keventämään rajoituksia hallitusti ja myös kumota päätökset heti kun ne eivät ole enää välttämättömiä. Tilannetta arvioidaan jatkuvasti asiantuntijoiden kanssa alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, AVI kertoo tiedotteessaan.

Etelä-Suomen AVIN aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen kertoo tiedotteessa, että heti kun epidemiatilanne antaa myöten, ainakin kiihtymisvaiheen alueilla harkitaan STM:n ohjausta mukaillen sisätilojen yleisötilaisuuksissa turvavälivelvoitteen sijaan suhteellista enimmäishenkilömäärää, esimerkiksi 50 tai 75 prosenttia istumapaikkojen tai tilaan otettavien henkilöiden määrästä, ja velvoitetta ennalta määrätystä istumapaikasta.

Tilaisuuksia, joissa näitä ei ole mahdollista toteuttaa, koskisivat jatkossakin tiukemmat rajoitukset. Joka tapauksessa järjestäjiltä edellytetään jatkossakin terveysturvallisuuden huomioimista opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaisesti.”

Nykyiset yleisötilaisuuksia koskevat rajoituspäätökset ovat voimassa Etelä-Karjalan alueella 17.9. asti. Päätöksiä arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä, ja mahdollisista muutoksista rajoituksiin tiedotetaan heti kun se on mahdollista.

Aluehallintovirasto joka tapauksessa suosittelee STM:n ohjauskirjeen terveysturvallisuutta parantavien käytäntöjen huomioimista tapahtumien järjestelyissä.

Hygieniaohjeissa painotetaan muun muassa maskin käytön tärkeyttä sekä järjestäjän antamia ohjeita osallistujille äänen käytön ja ruuhkatilanteiden välttämiseen.

Niin sanotun turvavälipäätöksen välttämättömyyttä arvioidaan alueellisen koronaryhmän kanssa, ja aluehallintovirasto kumoaa päätöksen heti kun lain mukaiset edellytykset eivät enää täyty.

Etelä-Karjalassa on voimassa määräys, jonka mukaan yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on varmistettava, että osallistujat ja seurueet voivat tosiasiallisesti välttää lähikontaktin toisiinsa, ja järjestelyissä on noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n toukokuussa antamaa ohjetta. Päätös koskee sisätiloissa yli 10 hengen tilaisuuksia ja ulkotiloissa yli 50 hengen tilaisuuksia.

Isompia tapahtumia voi järjestää, jos yleisö voidaan jakaa enintään 25 hengen lohkoihin ja ulkotiloissa enintään 50 hengen lohkoihin.

Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa yli 15 minuutin oleskelua alle kahden metrin etäisyydellä tai fyysistä kontaktia. Ulkotiloissa lähikontaktilla tarkoitetaan fyysistä kontaktia.