Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Afganistanin tulevaisuus näyttää lohduttomalta, länsimailla peiliin katsomisen paikka

Afganistan ponnahti pikavauhtia maailman ykkösuutisaiheeksi viikonlopun aikana. Ääri-islamistinen Taleban otti Afganistanin haltuunsa häkellyttävän nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat alkoi vetää joukkojaan pois maasta. Epävakaassa maassa on ollut länsimaiden sotilaita turvaamassa rauhaa koko 2000-luvun, kun maata hallinnut Taleban syrjäytettiin vallasta 20 vuotta sitten.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat olleet Afganistanissa 18 vuoden ajan. Suomi on käyttänyt operaatioihin 300 miljoonaa euroa. 18 vuoden aikana on kuollut kaksi suomalaista rauhanturvaajaa. Amerikan panostukset ovat olleet massiiviset Suomeen verrattuna. Nyt nuo satsaukset tuntuvat turhilta.

Talebanin periaatteet ja toimintatavat ovat kylmääviä. Edellisellä hallintakaudellaan Taleban joukkomurhasi ihmisiä, kielsi YK:n elintarvikehuollon nälkää näkeville kansalaisille, eväsi tyttöjen koulunkäynnin ja pakotti naiset käyttämään kasvot peittävää burkaa. Talebanin toimintaa luonnehdittiin hirmuhallinnoksi, joka oli kaukana oikeusvaltioperiaatteista.

USA:n presidentti Joe Biden vakuutti vielä heinäkuun alussa, ettei Talebanilla ole mahdollisuutta nousta Afganistanin hallitsijaksi Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisestä huolimatta. Biden vannotti, että Afganistanin 300 000 sotilaan armeijan iskukyky on ylivertainen Talebaniin verrattuna. Bidenin kehuma armeija oli kuitenkin täysin toimintakyvytön Talebanin vyöryn edessä.

Afganistanin tilanne on iso päänvaiva länsimaille. Ne ovat epäonnistuneet maan vakauttamisessa. Nyt onkin syytä kysyä, saavutetaanko pelkillä sotilaallisilla operaatioilla pysyvää vakautta.

Koska sotilaallinen kriisinhallinta päättyi epäonnistumiseen, pitäisi länsimaiden löytää keinoa torjua humanitaarista hätää. Sen länsimaat ovat velkaa afganistanilaisille, joiden tätä päivää ja huomista leimaa pelko tulevaisuudesta.