Etelä-Karjala on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa – Koronanyrkki ei kuitenkaan pyydä tapahtumarajoitusten tiukennusta

Rajoitusten kiristämistä pyritään toistaiseksi välttämään. Koronanyrkki ei pyydä aluehallintovirastolta päätöstä voimakkaammista rajoitustoimista yleisötapahtumissa. Maakunnan tartunnat ovat herkästi tarttuvaa deltavarianttia.

Etelä-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen, tiedottaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Koronarajoituksista alueellisesti päättävä tilannekuvaryhmä totesi kiihtymisvaiheeseen siirtymisen tiistaisessa kokouksessaan.

– Kiihtymisvaiheeseen siirtymiseen tarvittavat kriteerit täyttyivät selkeästi, kertoo Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen.

Epidemian voimistumisesta huolimatta Eksote pyrkii välttämään koronarajoitusten kiristämistä alueella.

– Koronakoordinaatioryhmä keskusteli asiasta, emmekä pyydä aluehallintovirastolta päätöstä voimakkaammista rajoitustoimista yleisötapahtumissa, Numminen sanoo.

Alueellinen tilannekuvaryhmä suosittaa kuitenkin jatkossa lähikontaktien tosiasiallista välttämistä kaikissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa.

Koronakoordinaatioryhmä keskusteli asiasta, emmekä pyydä aluehallintovirastolta päätöstä voimakkaammista rajoitustoimista yleisötapahtumissa.

Marjo Numminen

Tartuntoja nuorten parissa

Tartunnat leviävät Nummisen mukaan tällä hetkellä erityisesti nuorten keskuudessa, mikä poikii jatkotartuntoja nuorten vanhemmille. Enin osa Eksoten alueen tartunnoista on tällä hetkellä peräisin yksityishenkilöiden tapaamisista, mökkibileistä ja yleisötapahtumista.

Eksote peräänkuuluttaa väestöltä vastuullista käyttäytymistä.

– Kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä kaikkien tulisi kantaa vastuuta siitä, että oireisena ei tule mennä tapahtumiin, yleisille paikoille, kauppaan taikka ravintoloihin vaan hakeutua koronatestiin. Ennen testin tulosta tulee jäädä asianmukaisesti omaehtoiseen karanteeniin, muistuttaa Numminen.

Deltavariantti jyllää

Etelä-Karjalan uusista koronavirustartunnoista lähes kaikki ovat herkästi tarttuvaa deltavarianttia.

– Deltavariantti on koko Suomen tavoin Etelä-Karjalan pääasiallinen ongelma, sanoo Numminen.

Tartuntaketjut ovat Nummisen mukaan Etelä-Karjalan alueella hallinnassa melko hyvin. Tartuntaketjuista pystytään selvittämään 85 prosenttia.

Yhden rokotuksen saaneilla tartuntoja

Etelä-Karjalassa on tällä hetkellä Suomen paras rokotekattavuus. Ensimmäisen rokotteen on saanut alueen väestöstä noin 72 prosenttia, kerrotaan tiedotteessa.

Nummisen mukaan rokotekattavuutta on edelleen saatava korkeammaksi.

– Se tieto meillä on, että yhden rokotteen läpi tulee tartuntoja. Yksi rokote suojaa lähinnä vakavilta tautimuodoilta. Tärkeää olisi saada kahden rokotteen rokotuskattavuus korkeammaksi.

Nummisen mukaan myös 20–24-vuotiaat ovat viime aikoina aktivoituneet ensimmäisen rokotteen hankkimisessa.

Eksote kehottaa kaikkia, joilta puuttuu ensimmäinen rokote, varaamaan itselleen rokotusajan. Ilman ajanvarausta rokotuksia jaetaan Lappeenrannassa 5. elokuuta ja Imatralla 10. elokuuta.

Tutut maskisuositukset pysyvät voimassa

Eksote painottaa, että tartuntojen vähentämisessä auttavat maskin käyttäminen, lähikontaktien välttäminen ja tapahtumiin osallistuminen harkiten.

Siirryttäessä kiihtymisvaiheeseen, alueella pysyy voimassa maskisuositus joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Voimassa pysyvät myös ohjeet riskiryhmäläisten huomioimiseksi, yleisötapahtumia ja ryhmäharrastustoimintaa koskevat hygienia- ja etäisyydenpitosuositukset sekä etätyösuositus 31. elokuuta saakka.

Marjo Nummisen mukaan kiihtymisvaiheeseen siirtyminen heijastuu todennäköisesti pian myös ravintoloiden rajoituksiin, mutta se ei ole asia, josta tilannekuvaryhmä päättää.

Lentoliikenne Etelä-Karjalaan alkaa 4. elokuuta. Korkean riskin maasta Suomeen saavuttaessa on noudatettava omaehtoista karanteenia ennen koronatestin tuloksen saapumista.

Juttua on muokattu kello 20.45. Juttuun on lisätty Marjo Nummisen kommentit.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka