Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: Yli 10 rippileiriläisellä koronatartunta, rippijuhlijoista odotetaan vielä isompaa rypästä – Yli 30 Taipaleen seurakunnan leirille osallistunutta karanteenissa

Myös Taipalsaaren kirkossa järjestetyssä kesäkonsertissa vieraili ihminen, jolla todettiin jälkikäteen koronatartunta.

Savitaipaleella järjestetyllä rippileirillä on todettu useita koronatartuntoja. Yli 30 leirille osallistunutta on asetettu karanteeniin.

Taipaleen seurakunnan rippileiri alkoi 15. heinäkuuta ja päättyi 23. heinäkuuta. Leirille osallistui 23 nuorta sekä isosia ja henkilökuntaa yli kymmenen henkeä.

Taipaleen seurakunta toimii Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen kuntien alueella.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ville Verran mukaan positiivisen koronatestituloksen on saanut nyt yli kymmenen leiriläistä.

– Tartuntoja tippuu koko ajan lisää. Leirillä on oltu tiiviisti tekemisissä, jolloin tartunnat ovat todennäköisiä, Verta toteaa.

Taipaleen seurakunta tiedotti asiasta tänään torstaina.

Rippijuhlista lisätartuntoja?

Tieto rippileiriläisen positiivisesta koronatartunnasta tuli vasta tämän viikon maanantaina 26. heinäkuuta. Rippileiriläisten konfirmaatiomessu ehdittiin pitää Taipalsaaren kirkossa sunnuntaina 25. heinäkuuta.

Messun jälkeen nuoret ovat viettäneet rippijuhlia pienemmissä tai isommissa porukoissa. Verta arvelee, että lähipäivinä ja viimeistään ensi viikolla alkaa tulla tietoa mahdollisista jatkotartunnoista rippijuhlissa.

– Rippileirin lisäksi perhejuhlat ovat olleet suurin tartuntariski. Sen sijaan kirkossa tapahtuneessa konfirmaatiossa riski on ollut melko matala.

Eksoten tartunnanjäljitys on tällä hetkellä ylikuormittunut, koska osa henkilöstöstä on vielä kesälomalla. Verran mukaan koko tartuntaryppään selvittäminen venyy ensi viikon puolelle.

Tieto tartunnasta tuli parin viikon päästä

Rippileirin lisäksi Taipalsaaren kirkossa järjestetyssä kesäkonsertissa vieraili ihminen, jolla todettiin jälkikäteen koronatartunta. Konsertti pidettiin 23. heinäkuuta.

Taipaleen seurakunnan talouspäällikön Tiina Lavikan mukaan kesäkonsertissa oli 40 osallistujaa. Tähän mennessä yhdellä heistä on todettu koronatartunta, eikä kyseinen henkilö ole ollut konsertin jälkeen juuri kontaktissa muiden ihmisten kanssa.

– Kesäkonsertti ei ole suuri tartuntariski, mutta parasta on tiedottaa asiasta.

Sen sijaan Lavikka harmittelee sitä, että seurakunta sai tietää rippileirin koronatartunnasta vasta tämän viikon maanantaina eli melkein pari viikkoa ensimmäisestä leiripäivästä.

– Valitettavasti saimme tiedon positiivisesta testituloksesta vasta konfirmaation jälkeen. Jos tulos olisi saatu ennen konfirmaatiota, olisi vältytty isommilta tartuntaketjuilta.

Kesän viimeinen leiri siirtyy

Taipaleen seurakunta alkoi heti maanantain jälkeen kontaktoida leiriläisiä ja myös henkilökuntaa, ennen kuin Eksoten varsinainen tartunnanjäljitys alkoi.

Tällä hetkellä rippileirin henkilökunta on karanteenissa. Se on yksi syy, miksi Taipaleen seurakunnan kesän viimeistä rippileiriä ei voida järjestää aikataulun mukaisesti. Viimeinen rippileiri oli tarkoitus aloittaa tällä viikolla Säkniemessä.

Lavikan mukaan seurakunta ei halua ottaa tässä vaiheessa mitään riskejä. Kesän viimeinen rippileiri järjestetään myöhemmin esimerkiksi viikonloppuleirinä, kun koronatilanne rauhoittuu.

– Harmittaa kovasti nuorten puolesta, mutta varotoimenpiteitä on tehtävä.

Rippileiriläisten tartunnoista uutisoi ensin Yle.