Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: 4 uutta koronatartuntaa, testejä kesän ennätysmäärä – Lappeenrannan viikonlopun festarit ovat iso riski, mutta elämässä on oltava muutakin kuin korona, sanoo ylilääkäri Sami Raasakka

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka tietää Rock in the cityn järjestäjien tekevän kaikkensa koronaturvallisuuden takaamiseksi. Avainasemassa Kansalaistorilla on yleisön käyttäytyminen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronatesteissä on todettu neljä uutta tautitapausta. Positiiviset testitulokset on merkattu torstaille 22. heinäkuuta, jolloin Eksoten alueella otettiin kaikkiaan 494 koronatestiä.

Testimäärä on kesän suurin yksittäisenä päivänä. Aiemmin 400 testin raja ylitettiin 17. heinäkuuta (407 testiä) sekä 29. kesäkuuta (421) ja 1. kesäkuuta (406).

– Yksittäistä syytä ei varmasti ole. Toinen asia on toki se, että lakimuutoksen myötä rajanylittäjille 72–120 tuntia rajan ylittämisen jälkeen tehtävä testi on pakollinen, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

– Se on varmaan yksi tekijä mikä vaikuttaa näihin, mutta on varmasti ihan satunnaisvaihteluakin. Tuskin tämä kuitenkaan ihan trendi on, että nähtäisiin näin isoja lukuja.

Tartuntatautilakia päivitettiin siten, että koronatestistä kieltäytyminen voi johtaa sakkorangaistukseen. Väliaikainen laki otettiin käyttöön 12. heinäkuuta ja se on voimassa 15. lokakuuta asti.

Maaliskuussa Eksoten testeissä 500 testin raja ylittyi neljä kertaa, ja 30. maaliskuuta otetut 542 testiä on koko epidemia-ajan suurin yksittäisen päivän lukema.

Festivaalien yleisöltä toivotaan malttia ja etäisyyksien pitämistä

Lappeenrannassa järjestetään viikonloppuna Rock in the city musiikkifestivaali, jonne odotetaan yli 2000 festarikävijää per päivä. Bändit soittavat Kansalaistorilla perjantaina ja lauantaina.

Festivaalin tuottaja Sami Ahosen mukaan koronaepidemia on huomioitu järjestelyissä niin hyvin kuin mahdollista, minkä tietää myös Raasakka.

– Yleisöstähän se on kiinni miten siellä käyttäydytään. Toivotaan siinä malttia ja etäisyyksien pitämistä, Raasakka sanoo.

Eksote ei ole mitenkään erityisesti festivaaleihin varautunut, mutta Raasakka arvelee riskien olevan tapahtumassa isot hyvistäkin järjestelyistä huolimatta.

– Oletan, että sieltä kyllä saattaa jonkinlaisia tartuntaketjuja hyvin nousta tässä meidän alueellamme ja muuallakin.

"Maailmassa täytyy olla muutakin kuin korona"

Jos ajateltaisiin pelkkää epidemiaa ja taudin leviämistä, pitäisi olla järjestämättä yhtään mitään, Raasakka sanoo. Tilanne ei ole kuitenkaan enää aivan niin mustavalkoinen.

– Kyllä tässä täytyy lähteä enemmän ajattelemaan sillä tavalla, että rokotuskattavuus kahden rokotuksen osalta alkaa olla selvästi riskiryhmissä ja ikäihmisissä varsin hyvällä tasolla. Se näkyy sairaalahoidon määrässä ja kuolleiden määrän huomattavana laskuna, Raasakka muistuttaa.

– Ehkä meidän ensisijainen tavoitteemme ei voi olla se, että pyritään rajaamaan kaikki tartuntamahdollisuudet pois, vaan nimenomaan riskiryhmien suojaaminen, mikä tapahtuu rokotuksilla. Täytyyhän yhteiskunnan pyöriä ja maailmassa olla muutakin kuin pelkkä korona.

Ensimmäisen koronarokotteen on saanut nyt 90 043 eteläkarjalaista, mikä vastaa lähes 71 prosentin osuutta koko väestöstä. Tehosterokotteen on saanut 45 088 maakunnan asukasta eli noin 35,5 prosenttia väestöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuntakohtaisissa tartuntaluvuissa Etelä-Karjalan kokonaislukema pysyi muuttumattomana 1 273 tartunnassa. Lappeenrannasta korjattiin takautuvasti yksi tartunta pois ja Ruokolahdelle lisättiin yksi tartunta.

Koko Suomessa todettiin THL:n mukaan perjantaina 412 uutta koronatapausta.