Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenrannan kaupunki ja Joe Scooter sopivat sähköpotkulautojen nopeuden rajoittamisesta – "On noussut huolta siitä, että meno sähköpotkulaudoilla on ollut välillä turhan hurjaa"

Sähköpotkulautojen uusi nopeusrajoitus viikonloppuöille on 15 kilometriä tunnissa. Laudat rajoittavat huippunopeutta automaattisesti Lappeenrannan keskeisillä alueilla.

Lappeenrannan kaupunki on saanut palautetta, jossa uusien sähköpotkulautojen kerrotaan aiheuttaneen vaaratilanteita. Vastauksena palautteeseen kaupunki on yhteistyössä Joe Scooter -sähköpotkulautayrityksen kanssa määritellyt lautoihin nopeusrajoituksen.

Nopeusrajoitus 15 kilometriä tunnissa on voimassa kello 23 ja 6 välisenä aikana viikonloppuisin. Muina aikoina laudan enimmäisnopeus on 25 kilometriä tunnissa. Rajoitus koskee sataman, keskustan, linnoituksen ja Kylpylän alueita, sekä osia Kimpisestä ja Pallosta. Rajoitus astuu voimaan perjantaina 16. heinäkuuta.

– Haluamme ennaltaehkäistä, ettei sattuisi vakavampia onnettomuuksia. On noussut huolta siitä, että meno sähköpotkulaudoilla on ollut välillä turhan hurjaa. Nopeusrajoituksia on astunut voimaan nyt monessa muussakin kaupungissa, kertoo Lappeenrannan kaupungin kestävän liikkumisen asiantuntija Matleena Kujala.

Käyttäytymistä tarkkaillaan

Kujalan mukaan sähköpotkulautojen nopeusrajoituksista viikonloppuöille keskustan alueella päästiin sopuun Joe Scooterin kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Viikonloppuna ihmisiä on eniten liikkeellä ja viihteellä. Kävimme yhtiön kanssa läpi, mitkä ovat kaikista suosituimpia alueita ja missä ovat suurimmat riskit onnettomuuksille.

Lappeenrannan kaupunki seuraa, miten nykyiset rajoitukset vaikuttavat sähköpotkulautailijoiden käyttäytymisen. Tarvittaessa rajoituksia voidaan vielä tarkastella myöhemmin, kertoo Kujala.

Kujala muistuttaa myös liikennesääntöjen huomioimisesta.

– Kaikkien liikkujien on hyvä muistaa, ettei kukaan ole liikenteessä yksin. Liikenne on kulkupelistä riippumatta yhteispeliä. Vaikka varsinaista promillerajaa tankojuoppoudelle ei ole, ajamaan ei kannata lähteä, jos on nauttinut alkoholia.

Rajoitus aktivoituu automaattisesti

Joe Scooterin toimitusjohtaja Ville Haapasalon mukaan 15 kilometrin nopeusrajoitusta viikonloppuöille testattiin Lappeenrannassa viime viikolla koko kaupungin alueella, muuta keskustaan kohdennettu rajoitus on järkevämpi ratkaisu.

– Näemme hyvin tarkkaan, missä lautoja käytetään eniten ja mihin aikaan ihmiset niillä liikkuvat. Siltä pohjalta päädyimme ehdottamaan nopeusrajoitukselle keskustan alueen rajausta.

Nopeusrajoitusalue tulee näkyviin sähköpotkulautojen sovelluksen karttaan rajoituksen voimassaoloaikana. Lauta rajoittaa nopeutta automaattisesti.

– Lauta tunnistaa olevansa nopeusrajoitusalueella, jonka jälkeen taustajärjestelmä lähettää laudalle komennon rajoituksesta. Nopeusrajoitus päivittyy laudassa sijainnin mukaan, kertoo Haapasalo

Joe Scooterin sähköpotkulaudoissa nopeuksia on rajoitettu myös Jyväskylässä keskustan alueella. Muilla sähköpotkulautayrityksillä nopeusrajoituksia on voimassa esimerkiksi Helsingissä yöaikaan.

Juttuun päivitetty Matleena Kujalan ja Ville Haapasalon kommentit kello 18.05.