Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Poliisi varoittaa aidoilta näyttävistä pankkien valesivuista – Katso neljä vinkkiä huijaustilanteiden varalle

Poliisi otti viikonlopun aikana kiinni kaksi kaahaajaa. Kuvituskuva. Arkisto

Itä-Suomen poliisilaitos on saanut tämän viikon aikana tietoonsa useamman tapauksen, joissa ihmisiä on huijattu hakeutumaan pankin valesivuille. Huijaus on tehty internetin hakukoneita manipuloimalla. Aidolta näyttävän pankin valesivun kautta on yritetty huijata rahaa.

Poliisi kehottaa tiedotteessaan ihmisiä olemaan tarkkana verkossa asioidessaan. Pankin sivuille kannattaa mennä aina suoraan tai mobiilisovelluksella, ei hakukoneiden kautta. Oman pankin verkkopalvelusivuille kannattaa tehdä omalle tietokoneelle pikalinkki, ja hoitaa pankkiasiat aina tämän tutun ja turvallisen linkin kautta.

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Juha Korhonen kertoo, että valesivuille syötetyt tiedot päätyvät suoraan rikollisten käsiin, ja tämä on mahdollistanut tilillä olleiden rahojen siirron rikollisten tileille.

– Pankin nimissä on lähetetty joko tekstiviesti tai sähköposti, jotka sisältävät linkin. Linkin avaamalla uhri päätyy rikollisten sivuille, joille pitää kirjautua pankkitunnuksilla, ja samalla tunnukset päätyvät rikollisille, Korhonen sanoo tiedotteessa.

Poliisin mukaan kuluvana vuonna eri huijausten kautta rikolliset ovat aiheuttaneet jo useiden miljoonien eurojen vahinkoja yksittäisille asianomistajille.

Jos sinua yritetään huijata, ota välittömästi yhteys poliisiin ja pankkiin

Paras keino rikosten ehkäisyyn on poliisin mukaan tietoisuuden levittäminen huijauksista ja asiasta keskustelu oman lähipiirin kanssa.

Jos epäilee tulleensa huijatuksi, on tärkeää reagoida välittömäksi. Mikäli toimii nopeasti, poliisilla on paremmat mahdollisuudet saada rahat palautettua sekä rikolliset kiinni.

– Kaikki kulunut aika auttaa rikoksentekijää ja hankaloittaa uhrin tilannetta. Varat siirtyvät eri tilien kautta nopeassa tahdissa Suomesta myös ulkomaille, jolloin siirrettyjen varojen takaisin saanti ja poliisin tutkinnan työ hankaloituu, rikoskomisario Korhonen valaisee.

Huijaustilanteessa tulee myös saman tien ottaa yhteyttä pankkiin ja kertoa huijausepäilystä. Pankkia tulee pyytää palauttamaan kaikki rahasiirrot ja sulkemaan tilit.

Poliisin vinkit huijaustilanteisiin

1. Älä klikkaa tekstiviesteissä tai sähköposteissa olevia linkkejä.

2. Tarkista aina, että olet pankin aidoilla verkkosivuilla. Tarkista verkko-osoite varsinkin, jos olet siirtynyt pankin sivuille hakukoneen kautta.

3. Älä anna pankkitunnuksia kenellekään ulkopuolisille. Viranomaiset tai pankit eivät kysy pankkitunnuksia puhelimella, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

4. Mikäli epäilet tulleesi huijatuksi tai sinua yritetään huijata, ilmoita tapaus viipymättä poliisille sekä omalle pankillesi.

Lähde: Itä-Suomen poliisi

Palvelut

Ruokapaikka