Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronaviikko lyhyesti: Näin perustasolla sujui

Etelä-Karjalan alueellisella tilannekuvaryhmällä oli toukokuun viimeisenä päivänä iloista kerrottavaa: maakunnan koronatilanne oli niin hyvä, että oli aika palata perustasolle.

Samalla tilannekuvaryhmä suositti aluehallintovirastoa (AVI) purkamaan kaikki voimassa olevat kokoontumisrajoitukset. Tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kommentoi, ettei rajoituksia voi pitää voimassa vain varmuuden vuoksi.

Tilannekuvaryhmä myös suositteli, että työnantajat jatkaisivat etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat pääasiassa etänä elokuun loppuun saakka.

Uutinen rajoitusten mahdollisesta purkamisesta otettiin ilolla vastaan urheilupiireissä, joskin IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää suhtautui tilannekuvaryhmän antamiin suosituksiin vielä varovaisesti.

– Suunta on hyvä. Tulkitsen näillä tiedoilla, että katsomot avautuu, mutta odotellaan tarkennuksia. Tässä viimeisen vuoden aikana olen oppinut sen, että liian aikaisin ei kannata tuulettaa.

PEPOn puheenjohtaja Kari Suninen tulkitsi tilannekuvaryhmän suosituksia siten, että katsomoa ei tarvitsisi jakaa lohkoihin, vaan kaikki halukkaat voisivat päästä sisään.

AVIn virallinen päätös yleisötapahtumien järjestämisestä saatiin pikaisella aikataululla jo tiistaina, ja se astui voimaan keskiviikkona. Etelä-Saimaa kävi haastattelemassa lappeenrantalaisten ensituntoja kokoontumisrajoitusten poistumisesta. Suuria juhlia ei vielä uskallettu suunnitella, mutta ulkomaanmatkajalka oli alkanut jo vipattaa.

Rokotusaikoja varaamaan

30-vuotta täyttäneet eteläkarjalaiset pääsivät torstaina varailemaan rokotusaikoja. Rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto kehotti olemaan varauksissa rivakka, koska kesällä painopiste siirtyy tehosterokotusten antamiseen.

Positiivisissa testituloksissa näkyi viikon aikana nousua. Perjantaina Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ylilääkäri Sami Raasakka kommentoi, ettei aihetta suurempaan huoleen kuitenkaan ole.

– Oikeastaan kaikki tämän viikon tartunnat liittyvät tavalla tai toisella rajaliikenteeseen, joko Nuijamaan kautta tai sitten lentokentiltä, Raasakka muun muassa totesi.

Tehtyjen koronatestien määrä lähti niin ikään nousuun. Raasakka epäili syyksi siitepölytilannetta. Lisäksi varhaiskasvatuksessa joissain päiväkodeissa oli mahdollisesti liikkeellä nuhatautia.

Arki päättyi positiivisissa merkeissä. PEPO sai perjantaina kunnian olla Etelä-Karjalan kevään ensimmäisen yleisötapahtumanjärjestäjä. Reilut 500 ihmistä saapui perjantaina Kimpisen stadionille katsomaan PEPOn ottelua. Osa lähti matkaan jopa Puumalasta asti.

Lappeenrannassa todettiin lauantaina kaksi uutta koronatartuntaa, koko maassa 120 uutta tapausta

Etelä-Karjalassa ei todettu sunnuntaina uusia koronavirustartuntoja – Koko maassa uusien tartuntojen määrä jäi alle sadan