Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Eksote: Kolme uutta koronavirustartuntaa – Ylilääkärin mukaan viime päivien tartunnat ovat peräisin rajaliikenteestä, paikallisia ketjuja ei ole havaittu

Etelä-Karjalassa on todettu viime päivinä useampi uusi koronavirustartunta. Arkistokuva. Anu Kiljunen

Joonas Laine

Etelä-Karjalassa on todettu perjantaina kolme uutta koronatartuntaa, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) raportoi.

Uudet tartunnat on merkattu torstaille 3.6., jolloin Eksote otti yhteensä 261 koronavirustestiä.

Uusia tartuntoja on ilmaantunut nyt useampia kolmena päivänä peräkkäin. Keskiviikkona 2.6. todettiin kolme tartuntaa ja sitä edeltävänä päivänä kaksi.

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan aihetta suurempaan huoleen ei kuitenkaan ole.

– Oikeastaan kaikki tämän viikon tartunnat liittyvät tavalla tai toisella rajaliikenteeseen, joko Nuijamaan kautta tai sitten lentokentiltä.

– Osa näistä tartunnoista ovat rajoilla otetuista näytteistä henkilöiltä, jotka oleskelevat muualla Suomessa. Ainoastaan näyte on otettu tuossa rajalla ja varsinainen jäljitys on siirtynyt muille alueille.

Tartunnat näkyvät Eksoten tilastoissa, mutta korjautuvat viiveellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoihin varsinaisen kotipaikkakunnan mukaan.

THL ei tilastoinut perjantaina uusia tartuntoja Etelä-Karjalaan. Koko maassa niitä todettiin 125.

Raasakan mukaan paikallisia tartuntaketjuja ei ole tällä hetkellä tiedossa. Viimeisen kahden viikon aikana yksittäisiä tartuntoja on tullut, kun rajaliikenteen kautta saadut tartunnat ovat johtaneet perheissä jatkotartuntaan.

– Jos Etelä-Karjala olisi yksinäinen saari, meillä ei tartuntoja siinä mielessä olisi.

Eksoten alueella on todettu pandemian aikana nyt yhteensä 1208 tartuntaa. Rokotettuja on 54 prosenttia koko väestöstä, ja eilen rokotevaraus avattiin kaikille 30 vuotta täyttäneille.

Varovaisuutta valmistujaisviikonloppuna ja lomien alkaessa

Viime päivinä Eksoten alueella on myös tehty enemmän koronatestejä kuin normaalisti. Esimerkiksi tiistaina ja keskiviikkona otettiin yhteensä lähes 800 testiä.

Raasakka epäilee syyksi siitepölytilannetta.

– Siitepöly aiheuttaa oireita, ja jos ei selkeästi vanhaa allergiataustaa ole, eivätkä allergialääkkeet ole oireisiin purreet, on hyvä käydä testissä.

Raasakka kertoo kuulleensa myös varhaiskasvatuksesta, että joissain päiväkodeissa on ollut liikkeellä nuhatautia.

– Näyttää, että virusinfektioita on myös jonkun verran liikkunut.

Koronatilanne on kokonaisuutena Etelä-Karjalassa Raasakan mukaan hyvä, ja hän uskoo ihmisten jaksavan noudattaa varovaisuutta sen ollessa tarpeen.

Ylilääkäri toivoo näin tehtävän myös valmistujaisviikonlopun ollessa edessä ja lomakauden samalla alkaessa.

– Intian variantin leviäminen laajemmalle Suomeen ja myös tälle alueelle on varsin todennäköistä ihan maan sisäisen liikenteen kautta. Siinä mielessä toivoisin, että ihmiset noudattaisivat varovaisuutta etenkin, kun liikutaan muilla alueilla missä tartunnan riski on isompi, Raasakka viittaa ärhäkämmin tarttuvaan virusmuunnokseen.

Juttua päivitetty 4.6.2021 kello 12.05: Lisätty Sami Raasakan kommentit ja THL:n tartuntaluvut.

Kommentoi

Mainos: Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Uudeksi vuodeksi uuteen kotiin?

Palvelut

Ruokapaikka