Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AVI: Etelä-Karjalassa saa järjestää yleisötapahtumia keskiviikosta alkaen – Satamassa iloittiin rajoitusten höllentymisestä, mahdollinen ulkomaanmatka polttelee lappeenrantalaisen Tommi Kurosen mielessä

Aluehallintovirasto purki kokoontumisrajoitukset, koska koronatilanne on rauhoittunut. Käsienpesua, kasvomaskien käyttöä ja etäisyyden pitämistä pitää silti jatkaa.

Etelä-Karjalassa saa keskiviikosta alkaen järjestää esimerkiksi keikkoja, urheilutapahtumia tai vaikkapa suuria juhlia. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tiistaina Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitusten purkamisesta, koska maakunnan koronavirustilanne on rauhoittunut ja alue on nyt perustasolla.

Koronavirusepidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Hyvää hygieniaa on silti edelleen noudatettava kokoontumisissa. Asiakkailla on esimerkiksi on oltava mahdollisuus käsien pesemiseen tai desinfiointiin, pintoja on puhdistettava tehostetusti ja paikat on järjestettävä sillä tavoin väljästi kuin toiminnan luonne mahdollistaa, Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo.

Kokoontumisrajoituksista luopumisesta huolimatta on tärkeää ylläpitää hyvää käsihygieniaa, käyttää kasvomaskia sekä pitää 1–2 metrin etäisyyttä muihin, Etelä-Karjalan alueellisen koronaryhmän tiedotteessa muistutettiin maanantaina.

Kivaa, mutta vähän mietityttää

Etelä-Saimaan haastattelemat lappeenrantalaiset olivat iloisia koronatilanteen paranemisesta ja rajoitusten höllentymisestä.

Hirmu kivaa, että on palauduttu perustasolle ja voidaan vapauttaa rajoituksia.

Pirkko Suninen

Pirkko Sunisesta tilanteen paraneminen on hyvä alku kesälle.

– Hirmu kivaa, että on palauduttu perustasolle ja voidaan vapauttaa.

Sunista kuitenkin vähän mietityttää, että lähtevätkö koronatartunnat leviämään, kun ihmiset viettävät päättäjäisiä ja muita juhlia.

– Ennen kaikkea toivon, että ihmiset noudattaisivat niitä rajoituksia, jotka ovat tarpeellisia. Ettei hypätä taas toiselle tasolle, Kirsi Airola sanoo.

Airola iloitsee siitä, että voi käydä ravintolassa ja uimahallissa.

Suninen ei ainakaan vielä suunnittele ulkomaanmatkoja.

– Nautitaan nyt täällä paikkakunnalla, että voidaan liikkua vähän vapaammin.

Noora Kosonen ei suunnittele mitään isoja kemuja rajoitusten helpottumisen vuoksi. Kesälomalla hän aikoo mennä Lappiin vaeltamaan.

– Tuntuu vähän, että arki on palaamassa normaaliin, mutta ehkä omassa arjessa tilanne ei tule muuttumaan millään lailla.

Kosonen on saanut molemmat koronarokotukset. Hän on käynyt korona-aikana töissä ihan normaalisti.

– Ehkä vähän pelottaa, että menee niin kuin viime syksynä. Että kesä on helpompi ja syksystä alkaen tilanne muuttuu.

Ulkomaille, jos löytyy sopiva kohde

Mikko Pärnänen aikoo keksiä kesällä jotain kivaa yhdessä tekemistä lapsensa kanssa. Koska Pärnäsen äidillä on diabetes, hän aikoo jatkaa varovaista linjaa.

Talvella Pärnänen ja hänen ystävänsä Tommi Kuronen kävivät Thaimassa. Siellä heidän piti ensin viettää kaksi viikkoa karanteenissa.

– Jos avasi oven, summerit kävivät huutamaan täysillä. Kolme ateriaa tuli päivässä. Aamulla ja illalla piti lähettää kuva kuumemittarin lukemasta hoitajalle, Kuronen kertoo.

Kurosesta loma Thaimaassa teki niin hyvää, että hän aikoo lähteä ulkomaanmatkalle, jos löytää sopivan kohteen Euroopasta. Hän on saanut molemmat koronarokotukset.

Hallitus päättää ravintolatoiminnan rajoituksista

Aluehallintoviraston päätös ei koske ravintolatoiminnan koronarajoituksia, sillä niistä päättää Suomen hallitus.

Valtioneuvoston verkkosivujen mukaan ravitsemisliikkeet voivat olla Etelä-Karjalassa auki kello 5–23. Ruokaravintoloiden sisätiloista on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa puolet asiakaspaikoista. Terassien asiakaspaikkojen määrää ei rajoiteta.

Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9–22.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että hallitus todennäköisesti lieventää Etelä-Karjalan ja Länsi-Pohjan maakuntien ravintolarajoituksia torstaina. Molemmat maakunnat ovat siirtyneet perustasolle.

Maahantulijoiden tarkastukset jatkuvat

Nuijamaan rajanylityspaikalla ja muilla rajanylityspaikoilla maahantulijoiden on edelleen osallistuttava pakollisiin terveystarkastuksiin. Etelä-Suomen rajanylityspaikkoja koskeva päätös on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

– Jos tilanne muuttuu, arvioidaan uudelleen. Tällä hetkellä se on voimassa 30.6. asti, emmekä ole akuutisti sitä muuttamassa, Mölsä toteaa.

Jos Etelä-Karjalan koronatilanne pahenisi, aluehallintovirasto on valmis tekemään uusia päätöksiä kokoontumisrajoituksista ripeällä aikataululla.

– Pyrimme siihen, että teemme päätökset viikkoa etukäteen. Jos tilanne akuutisti huononee ja terveysturvallisuus sitä edellyttää, on mahdollista nopeamminkin tehdä päätöksiä, Mölsä sanoo.

Päivitetty 1.6.2021 kello 20:04: Lisätty Oona Mölsän, Pirkko Sunisen, Kirsti Airolan, Noora Kososen, Mikkö Pärnäsen ja Tommi Kurosen kommentit, lisätty tietoa ravintolarajoituksista. Lisätty kuvia ja vaihdettu pääkuva.