Asukkaita ja muita toimijoita kutsutaan mukaan Saimaan norppasaariston maailmanperintöhankkeeseen, työkaluina webinaarit ja verkkokysely

Metsähallitus kutsuu asukkaita ja muita toimijoita mukaan Saimaan maailmanperintöhankkeen valmisteluun. Metsähallitus kertoo asiasta tiedotteessa.

Kesäkuun aikana pidettävissä webinaareissa kerrotaan Saimaan maailmanperintöhankkeesta: Mitä maailmanperintökohteen saaminen tarkoittaisi ja millaisia vaikutuksia sillä olisi alueelle? Webinaareissa kuullaan myös Merenkurkun maailmanperintökohteen toimijoiden kokemuksia.

Lisäksi jokaisella on mahdollisuus päästä vaikuttamaan hankkeen suunnitteluun vastaamalla verkkokyselyyn.

Ensimmäinen , Saimaan Natura-alueille sijoittuvien maa- ja vesialueiden omistajille suunnattu webinaari järjestetään torstaina 17.6.2021 kello 18.

Toiseen webinaariin tiistaina 22.6.2021 kello 18 toivotetaan tervetulleeksi kaikkia toimijoita Saimaan norppasaariston alueelta.

Metsähallitus toivoo maa- ja vesialueen omistajien lisäksi tavoittavansa paikallisia asukkaita, mökkiläisiä, yrittäjiä, matkailutoimijoita, järjestöjä sekä alueen muita eturyhmiä.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta kertoo tiedotteessa, että maailmanperintöstatus olisi merkittävä tunnustus. Saimaan norppasaaristo lisättiin Unescon maailmanperinnön aieluetteloon tammikuussa 2021.

Hanketta ohjaavassa ryhmässä ovat edustajat Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntaliitoista, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY), Metsähallituksesta, Saimaan Geoparkista sekä yhdeksästä alueen kunnasta.

Ilmoittautuminen webropoleihin ja kyselyyn

Webinaareihin ilmoittaudutaan ennakkoon esimerkiksi Saimaan maailmanperintöhankkeen sivuiltalöytyvistä linkeistä. Sieltä löytyy myös verkkokysely.

Unescon maailmanperintökohde

Suomessa on nykyisellään seitsemän maailmanperintökohdetta, joista kuusi on kulttuurikohteita ja yksi luontokohde.

Suomi päivitti Unescon aieluettelonsa vuoden 2021 alussa ja lisäsi luetteloon Saimaan norppasaaristot luontokohteena.

Saimaan norppasaarten kohdehakemuksen yleismaailmallinen erityisarvo perustuu Saimaalle eristyksiin jääneen endeemisen, eli kotoperäisen, ja uhanalaisen saimaannorpan ainutlaatuisuuteen ja poikkeukselliseen evoluutioon.

Kohdehakemus pohjautuu olemassa oleviin kansallispuistoihin ja perustettuihin luonnonsuojelualueisiin, keskeisimpänä näistä Natura 2000 -verkosto, jonka sisälle alue tulisi sijoittumaan.

Hakemusprosessi on monivaiheinen ja tavoitteena on, että Unescon maailmanperintökomitea saisi lopullisen Saimaan norppasaaristojen kohdehakemuksen käsiteltäväkseen vuonna 2024.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka