Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Veneilijät pörräävät liian lähellä Norppaliveä – WWF joutuu sulkemaan kameran, jos häirintä ei lopu

WWF vetoaa Saimaalla liikkuviin, että norppiin on syytä jättää kiikarointietäisyys.

Norpat vaihtavat karvaa pötkötellessään kivillä. WWF Norppalive / kuvakaappaus

Tiina Knaappila

Norppaliven kameran lähellä on liikkunut ihmisiä moottoriveneillä tarkkailemassa saimaannorppia. Mikäli häiriö jatkuu, WWF joutuu sulkemaan Norppaliven.

WWF kertoo tiedotteessa, että ihmiset ovat liikkuneet liian lähellä rantakivellä turkkiaan vaihtavia norppia.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta kertoo, että yleisöilmoituksia on tullut veneistä, jotka pyörivät livepaikan läheisyydessä.

– Norppia on myös paennut kiviltä veteen veneiden takia. Norpat tulisi nyt jättää rauhaan ja niitä tulisi seurata mieluummin liven kautta, Kunnasranta sanoo tiedotteessa.

Norpat köllöttelevät rantakivillä, sillä karvan irtoaminen ja uuden karvan kasvu edellyttävät ihon pintakerroksen lämpenemistä. Lämpimässä paikassa köllöttely nopeuttaa karvan vaihtumista.

Karvanvaihto voi häiriintyä, mikäli norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisten aiheuttaman häiriön vuoksi.

– Karvanvaihto ei ole norpalle vain letkeää pötköttelyä, vaikka se siltä näyttää, vaan ankaraa fysiologista työtä, Kunnasranta muistuttaa tiedotteessa.

Norppien tarkkailu on sallittua, mutta vain sopivan etäisyyden päästä. Suosituksen mukaan norppaan pitäisi pitää ”kiikarointietäisyys”.

WWF:n pääsihteerin Liisa Rohwederin mukaan kamera joudutaan sulkemaan, jos häirintää ilmenee vastedes.

– Olemme sitoutuneet siihen, ettei Norppalive aiheuta merkittävää häiriötä norpille.

Eteläiselle Saimaalle syntyi jälleen kaksi kuuttia – Ismo Marttisen mukaan norppa on hitaasti palaamassa entisille elinalueilleen

Uusi erätarkastaja Paavo Väisänen kaipaa kalastajien yhteystietoja pyydyksiin – "Norppa kuuluu Saimaalle, jäitä hattuun puolin ja toisin"

Aiheeseen liittyvää

  1. Eteläiselle Saimaalle syntyi jälleen kaksi kuuttia – Ismo Marttisen mukaan norppa on hitaasti palaamassa entisille elinalueilleen 21.5.2021 14:12
  2. Uusi erätarkastaja Paavo Väisänen kaipaa kalastajien yhteystietoja pyydyksiin – "Norppa kuuluu Saimaalle, jäitä hattuun puolin ja toisin" 18.5.2021 6:15
  3. Vuotuisen verkkokalastuskiellon aika Saimaalla säilyy entisellään – Muikkuverkotkin kielletään alkukesäksi 6.5.2021 14:31
  4. Kaksi norppaa köllöttelee kivillä – Suosittu WWF:n Norppalive aukesi jälleen 5.5.2021 6:30

Kommentoi

Mainos: Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy

Uudeksi vuodeksi uuteen kotiin?

Palvelut

Ruokapaikka