Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala siirtyy takaisin kiihtymisvaiheeseen – Kokoontumisrajoitukset höllentyvät, mutta varovaisuutta tarvitaan edelleen

Etelä-Karjalan koronanyrkki suosittelee viettämään kevään valmistujaisjuhlia pienellä porukalla ulkotiloissa.

Etelä-Karjala siirtyy takaisin koronaepidemian astetta lievemmälle tasolle eli kiihtymisvaiheeseen. Asiasta päätti Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19-tilanneku​varyhm​ä tiistaina päivällä.

Epidemian kolme v​aihetta ova​t ​perustaso​, kii​htymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etelä-Karjala siirtyi leviämisvaiheeseen helmikuun 25. päivänä. Epidemian vaihe on siis säilynyt muuttumattomana lähes kolme kuukautta.

Tänään tiistaina Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku oli 23,6. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa koronatapausten määrää 100 000 asukasta kohden.

Viime viikolla Etelä-Saimaa uutisoi, että jos ilmaantuvuusluku laskee alle 25:een, täyttyy yksi tärkeä kriteeri siirtymiselle kiihtymisvaiheeseen.

Kiihtymisvaiheeseen palaaminen tarkoittaa rajoitusten asteittaista lieventämistä Etelä-Karjalassa. Rajoituksista päättävat Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) ja valtioneuvosto.

Kokoontumisrajoitukset lievenevät

Leviämisvaihetta lievemmät kokoontumisrajoitukset astuvat osittain voimaan keskiviikkona 19.5.

Tämänhetkinen kuuden hengen kokoontumissuositus yksityistilaisuuksissa laajenee 20 henkeen sisä- ja ulkotiloissa. Suositus on voimassa 15.6. asti.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 hengen ryhmässä ainakin. Rajoitus on voimassa 19.5.–15.6.

Sisätiloissa puolestaan voi järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia 19.5.–31.5. välisenä aikana. Kesäkuun 1. päivästä alkaen henkilömäärä nousee enintään 50 henkeen sisätiloissa.

Etelä-Karjalan yleisötilaisuuksien rajoitusten lieventymisestä päätti tiistaina Etelä-Suomen AVI.

Pitenevätkö ravintoloiden aukioloajat?

Myös Etelä-Karjalan ravintolarajoitukset todennäköisesti lieventyvät kiihtymisvaiheessa.

Tällä hetkellä alkoholin anniskelu päättyy Etelä-Karjalan anniskeluravintoloissa kello 18 ja ruokaravintoloissa klo 19. Kiihtymisvaiheessa anniskeluaika pitenisi klo 22:een.

Asiakaspaikkarajoitukset pysyvät mahdollisesti samoina, eli ruokaravintoloissa saisi olla asiakaspaikoista käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia.

Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto mahdollisesti jo tämän viikon aikana.

Varovaisuutta tarvitaan edelleen

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kuitenkin muistuttaa, ettei vielä ole aika rynnätä väkijoukkojen keskelle.

– Kuten Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä on nähty, koronatilanne voi pahentua hyvinkin nopeasti. Siksi suosittelemme pitämään edelleen kiinni kaikista turvatoimista, Karhula toteaa.

Vahva maskisuositus pysyy Karhulan mukaan voimassa ainakin kesäkuun puoliväliin asti Etelä-Karjalassa. Myös turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta kannattaa pitää edelleen huolta, ja etätöitä on hyvä jatkaa, jos vain mahdollista.

Kevään valmistujaisjuhlia tilannekuvaryhmä suosittelee viettämään pienessä, korkeintaan 20 hengen porukassa ja mielellään ulkotiloissa.

Lisäksi tilannekuvaryhmän toiveena on, etteivät vieraat siirry valmistujaisjuhlista toisiin, jotta mahdolliset tartuntaketjut ovat selvitettävissä.

Uutista muokattu 18.5. klo 16:25: Uutista täydennetty kauttaaltaan tilannekuvaryhmän tiedotteen ja Tuula Karhulan kommenttien pohjalta.