Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kaksi norppaa köllöttelee kivillä – Suosittu WWF:n Norppalive aukesi jälleen

Norppalive avaa ikkunan Saimaan rantakivelle, jolla norpat raaputtelevat pois talvikarvaansa toukokuussa.

Norppalive avaa ikkunan Saimaan rantakivelle, jossa norpat kuivattelevat turkkiaan ja vaihtavat karvansa toukokuussa. Viiden vuoden aikana lähetys on kerännyt lähes 10 miljoonaa katselukertaa. Kuvituskuva. Timo Seppäläinen

Terhi Kinnunen, Kalle Sipiläinen

Aiemmilta vuosilta suosittu WWF:n Norppalive avautui keskiviikkoaamuna. Heti aamusta livessä näkyi kivellä köllöttävä norppa, joka kääntyili ja puhalteli välillä ilmaa keuhkoistaan. Vähän puoli yhdentoista jälkeen aamupäivällä kuvaan ilmestyi myös toinen norppa, joka makoili toisella kivellä.

Suorassa lähetyksessä voi seurata saimaannorppien elämää, kun ne nousevat toukokuussa Saimaan rantakiville vaihtamaan karvansa toukokuun aikana.

Viiden vuoden aikana Norppalive on kerännyt lähes 10 miljoonaa katselukertaa. Kamera on jälleen suunnattu aiemmilta vuosilta tutulle rantakivelle, mutta tänä vuonna lähetykseen otettiin ensimmäistä kertaa mukaan myös ääni.

– Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa. Alueella liikkuu myös veneilijöitä, ja lähetyksessä saattaakin kuulua myös moottorin ääniä. Tämä tuo esiin sen, että ihminen ja norppa jakavat samat vedet, muistuttaa kehityspäällikkö Justus Hyvärinen WWF Suomen tiedotteessa.

Pullervo tallentui jo kameraan

Jo ennen lähetyksen aukeamista kamera on tallentanut kivellä pötköttelevän norpan. Itä-Suomen yliopiston norppatutkija tunnisti yksilön Suomen tunnetuimmaksi saimaannorpaksi Pullervoksi.

Parhaat olosuhteet norppahavaintoihin ovat aurinkoisella poutasäällä. Karvanvaihtoaika kestää yleensä toukokuun ajan.

Norpat eivät juuri pidä meteliä itsestään, joten mikrofoni tallentaa lähinnä luonnon ääniä, kuten veden liplatusta ja tuulen huminaa.

Justus Hyvärinen

Vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Norppalive oli ensimmäinen WWF:n suora lähetys luonnosta.

Vuonna 2018 WWF avasi Luontolive-sivuston, jossa yleisö voi seurata luontolähetyksiä ympäri vuoden. Luontolivessä on seurattu muun muassa sääksiä, kyitä, järvitaimenia, ahmoja, naaleja ja jokihelmisimpukoita.

WWF:n Luontoliveen pääset tästä linkistä.

Päivitetty 5.5.2021 kello 10:45: Päivitetty alkuun tieto, että norppalivessä näkyi aamupäivällä kaksi norppaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka