Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote avaa koronarokotusten sähköisen ajanvarauksen yli 55-vuotiaille – Joutsenon ja Sammonlahden rokotuspisteitä ei välttämättä avatakaan toistaiseksi

Tähän saakka alin ikäryhmä rokotettavia on ollut 60 vuotta täyttäneet. Työterveyshuolto on tulossa mukaan rokotusten antamiseen viimeistään toukokuun puolivälissä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote avaa tänään tiistaina sähköisen ajanvarauksen uudelle ikäryhmälle. Koko Eksoten alueella rokotusaikoja pääsevät tiistai-illasta tai iltapäivästä alkaen varaamaan yli 55-vuotiaat. Asian vahvistaa Eksotelta palvelupäällikkö Satu Simolin.

Tähän saakka alin ikäryhmä rokotettavia on ollut 60 vuotta täyttäneet.

Simolinin mukaan ihmisten itse varaamiin aikoihin on tultu hyvin rokotettaviksi.

– Astra Zenecan kohdalla jonkin verran tuli peruutuksia, mutta vastaavasti tuli vähintään saman verran halukkaita rokotettavia tilalle, Simolin kertoo.

Rokotukset etenevät nyt kansallisestikin vertaillen hyvää tahtia Eksotessa. Väestöstä on vähintään yhden rokoteannoksen saanut runsas kolmannes väestöstä. Terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula ei silti lähde rukkaamaan aikaisempia ennusteita koko väestön rokotuskattavuudesta.

– Sama arvio kuin THL:n, eli kesällä, viimeistään heinäkuun loppuun mennessä. Tarkkaa laskelmaa ei pysty tekemään, koska epävarmuustekijöitä on paljon, alkaen saapuvista rokotemääristä. Myös toinen rokotuskierros on alkamassa hiljalleen, silläkin on vaikutusta.

Työterveyshuolto mukaan rokotusruljanssiin

Karhulan mukaan työterveyshuolto on tulossa mukaan rokotusten antamiseen viimeistään toukokuun puolivälissä.

– Parhaillaan laaditaan sopimuksia työterveyshuollon toimijoiden kanssa.

Työterveyshuollon toimijoiden mukaantulo rokotusruljanssiin saattaa aiheuttaa sen, ettei Eksoten kaavailemia rokotuspisteitä Joutsenoon ja Sammonlahteen toistaiseksi avata. Kyse on myös rokotteiden riittävyydestä. Lappeenrantalaiset ovat sitä paitsi Karhulan mukaan omaksuneet Ison-Kristiinan rokotuspisteen hyvin.

Imatran suunnalla rokotusaikoja on saanut jossain vaiheessa huonommin kuin esimerkiksi Lappeenrantaan. Karhulan käsityksen mukaan pohjoispuolen kunnissa oli pulaa rokotuksia antavasta henkilöstöstä, ja myös sähköinen ajanvaraus takkuili alkuun.

– Kuntakohtaisia eroja on ollut eri syistä, mutta aika pian ne ovat tasaantuneet tai tasaantumassa.

Suunnitelmat suunnata rokotteita Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen eivät Karhulan arvion mukaan lopulta juuri vaikuttane Etelä-Karjalassa.

– Ne koskivat käsittääkseni vain Modernan ja Astra Zenecan rokotteita ja toukokuun eriä. Ainakaan suuria vaikutuksia ei ole odotettavissa.

Rokotusten jälkivaikutuksia on Karhulan mukaan ilmennyt enemmän kuin tavallisilla influenssarokotteilla, lähinnä kuumeilua rokotusta seuraavana päivänä.

– Merkittävällä osalla Eksoten rokotettua henkilökuntaa on ollut jotain jälkivaikutuksia, kuitenkin alle puolella. Se on se hinta, jonka saa maksaa, ettei tule vakavampaa tautia.

Vakavia jälkiseuraamuksia ei ole Karhulan tietoon tullut. Joitakin allergisia reaktioita on hoidettu.