Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Karjalassa höllennetään lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia – Viime viikkojen tartunnat ovat painottuneet nuoriin aikuisiin ja keski-ikäisiin

Esimerkiksi vuosina 2001–2007 syntyneet nuoret voivat harjoitella ulkona turvavälein maksimissaan 20 hengen ryhmässä.

Kuvituskuva. Ville Niskanen

Kanerva Jalarvo

Etelä-Karjalassa lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskeviin koronasuosituksiin tehdään joitakin muutoksia. Syynä on se, että koronavirustartunnat ovat painottuneet nuoriin aikuisiin ja keski-ikäisiin tällä ja viime viikolla.

Eksoten terveyspalvelujen johtaja sekä alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo tiedotteessa, että suurin osa näistä tartunnoista on tullut perhetartuntoina tai kyläilyistä ja työpaikka-altistumisista. Tartunnan saaneista noin puolet on ollut jo valmiiksi karanteenissa.

Alueellinen koronanyrkki totesi viime tiistaisessa kokouksessaan, että mikäli tartuntamäärät jatkavat laskuaan ja tilanne paranee, puretaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia hallitusti huhtikuun 19. päivästä alkaen.

Tuula Karhulan mukaan suosituksia on nyt löysätty. Esimerkiksi vuosina 2001–2007 syntyneet nuoret voivat harjoitella ulkona turvavälein maksimissaan 20 hengen ryhmässä. Yli kahden metrin turvavälin tulee toteutua poikkeuksetta koko harrastustoiminnan ajan.

Ottelu- ja esitystoiminta on edelleen tauolla

Etelä-Karjalassa on sallittua käynnistää vuonna 2001 ja sen jälkeen syntyneiden hallittu harjoittelu nyt annettujen suositusten ja tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Eksoten tiedotteen mukaan vastuu tilanteen hallinnasta ja toiminnan terveysturvallisuudesta on aina toiminnan järjestäjällä.

Jatkossa suositusten mukainen toiminta tulee pystyä järjestämään poikkeuksetta lähikontakteja välttäen sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa noudattaen. Kaikki harjoitukset on pystyttävä järjestämään siten, että kaikki harrastajat ovat toisistaan yli kahden metrin päässä. Turvavälin tulee poikkeuksetta toteutua koko harrastustoiminnan ajan.

Toimintaan saa osallistua vain oireettomana, ja ryhmät eivät saa sekoittua toiminnan aikana. ​

Kaikki ottelu- ja esitystoiminta on edelleen tauolla, eikä edes harjoituspelejä pelata. Lisäksi pukuhuoneet ovat käyttökiellossa.

Eksoten Lappeenrannan kotihoidon seulontatuloksissa ei havaittu koronaa

Eksoten kotihoidon työntekijöillä havaittiin huhtikuun alkupuolella koronavirustartuntoja Lappeenrannan itäisellä alueella.

Tiedotteen mukaan Eksote testasi laajasti sekä kotihoidon työntekijöitä että asiakaskuntaa, jotta tilanteesta saatiin kokonaiskuva. Uusia tartuntoja ei seulonnassa löytynyt.

Eksoten kotihoidon palvelupäällikön Miia Innan mukaan tilanne kotihoidossa on nyt rauhoittunut: Muutamasta hoitajan sairastumisesta ei ole seurannut yhtään jatkotartunta. Yhteensä testattiin 44 kotihoidon asiakasta.

19. huhtikuuta alkaen suositukset ovat seuraavat:

Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien ryhmäharrastustoimintaan ei tullut muita muutoksia, kuin että jatkossa harjoittelu sallitaan hallitusti myös ulkotiloissa enintään 20 hengen pienryhmissä. Henkilömääriin sisältyy ryhmän ohjaaja(t). Toiminta pitää pystyä järjestämään aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti. Tilanteen turvallisuutta arvioidaan viikoittain.

2001–2007 -syntyneiden ryhmäharrastustoiminnan osalta hallittu harjoittelu ulkotiloissa on sallittua käynnistää 19.4.21 alkaen toistaiseksi tautitilanteen jatkaessa laskuaan. Tilanteen turvallisuutta arvioidaan viikoittain. Vuosina 2001–2007 syntyneiden harrastustoiminta sallitaan ulkotiloissa jatkossa enintään 20 hengen pienryhmissä. Henkilömäärään sisältyy ryhmän ohjaaja(t). Toiminta pitää pystyä järjestämään aiemmin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Kaikki harjoitukset on pystyttävä järjestämään siten, että kaikki harrastajat ovat toisistaan yli kahden (2) metrin päässä. Turvavälin tulee poikkeuksetta toteutua koko harrastustoiminnan ajan.

Ottelu- ja esitystoiminta on kaikki tauolla. Harjoituspelejä ei sallita ja pukuhuoneita ei tule käyttää.​

Lähde: Eksote.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka