Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorpan suojelun kalastusrajoitukset eivät valmistuneet ajoissa: Leppä ja Mikkonen ihan eri mieltä – Torstaista alkaen Saimaalla ei ole kalastusrajoituksia voimassa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä vanha aikaraja kesäkuun loppuun on hyvä. Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) haluaa rajoitusta pidennettävän heinäkuulle.

Asetus Saimaan kalastusrajoituksista on viivästynyt, koska asetuksen valmistelu on kesken valtioneuvostossa, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö. Aiempi, voimassa ollut asetus tuli voimaan huhtikuussa 2016 ja oli voimassa 14.4.2021 asti.

Näin Saimaalla ei ole voimassa olevia kalastusrajoituksia saimaannorpan suojelemiseksi torstaista 15.4. alkaen. Syy pattitilanteeseen on hallituksen ministerien erimielisyys, pitäisikö verkkorajoitusta jatkaa heinäkuun loppuun.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä vanha aikaraja kesäkuun loppuun on hyvä. Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) haluaa rajoitusta pidennettävän heinäkuulle.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa todetaan tilanteen olevan hankala torstaista alkaen, kun rajoituksia ei ole, mutta samalla todetaan, että onneksi kalastuslaissa on kuitenkin sopimusmenettely, joka turvaa saimaannorppaa.

– Alueen osakaskunnat ja muut vesialueen omistajat ovat sopimusten nojalla sitoutuneet norppaturvalliseen kalastukseen ja kalastuksen rajoittamiseen omilla alueillaan, kerrotaan tiedotteessa ministeriön sivuilla.

Verkkokalastus on tähän asti ollut kokonaan kiellettyä Saimaan kalastusrajoitusalueella 15.4.–30.6. muuten, paitsi alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla.

– Saimaannorppakanta on kasvanut suojelustrategian tavoitteiden mukaisesti nykyisillä rajoituksilla ja paikallisten ihmisten sekä osakaskuntien yhteistyöllä. Siksi päätimme pitää asetusluonnoksessa rajoitusajan ennallaan, jonka lisäksi laajensimme rajoitusaluetta. Lisäksi olen valmis esittämään verkkojen ankkurointivelvoitetta, jotta asetus saataisiin voimaan. Uusien kalastusrajoitusten pitää myös olla oikeasuhtaisia perusoikeuksien näkökulmasta, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

Tavoitteena turvata kannan kasvu

Ministeriön tiedotteessa todetaan, että asetuksen tärkein tavoite on turvata saimaannorpan kannan kasvu suojelustrategian mukaisesti.

– Vetoan nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun. Luotan että näin tapahtuukin, koska saimaannorppa on myös alueen asukkaiden ylpeys, jonka eteen on tehty paljon yhteistyötä. Tästä kertoo myös osakaskuntien laaja ennakollinen sitoutuminen ELY-keskuksen sopimusluonnoksiin ja kalastusrajoituksista jo tehdyt päätökset osakaskunnissa. Osakaskunnat ja muut vesialueen omistajat ovat vastuussa verkkokalastuksen rajoittamisesta tänä väliaikana, painottaa ministeri Leppä.

Saimaalla hillitsee kalastusta tällä hetkellä myös kelirikko eli tilanne, jossa jää on jo liian ohutta ja pehmeää kantaakseen ihmistä tai ajoneuvoja mutta liian kovaa, jotta vesikulkuneuvot kykenisivät kulkemaan jäissä.

"Uusi nykyistä tiukempi asetus on annettava viipymättä"

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen toimitti medialle keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan norpan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, koska maa- ja metsätalousministeriö ei ole tuonut uutta asetusta hallituksen päätettäväksi.

– Uusi nykyistä tiukempi asetus on annettava viipymättä. Vihreiden kanta verkkokalastusrajoituksiin on sama kuin suomalaisten ja Saimaan alueen asukkaiden enemmistön: verkkokalastuskieltoa on pidennettävä heinäkuun loppuun, Mikkonen sanoo.

Saimaan verkkokalastusta rajoitetaan viiden vuoden välein annettavalla valtioneuvoston asetuksella.

– On todella valitettavaa ja vakava paikka, että maa- ja metsätalousministeri ei ole tuomassa esitystä uusista kalastusrajoituksista seuraavalle viidelle vuodelle valtioneuvoston huomiseen yleisistuntoon. Jos Saimaa jää ilman verkkokalastusrajoituksia, on erittäin uhanalaisen norpan tulevaisuus vaakalaudalla, Mikkonen toteaa.