Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi valvoo suojateiden turvallisuutta tehostetusti keskiviikkona myös Etelä-Karjalassa

Valvontaa suunnataan pääasiassa ajoneuvojen kuljettajiin ja heidän liikennekäyttäytymiseensä suojateillä.

Poliisi valvoo tehostetusti suojateiden turvallisuutta keskiviikkona 14. huhtikuuta.

Valvontaa suunnataan pääasiassa ajoneuvojen kuljettajiin ja heidän liikennekäyttäytymiseensä suojateillä. Myös suojatiesääntöjen noudattamiseen kiinnitetään erityisesti huomiota.

Suojatie on jalankulkijoiden käytettäväksi tarkoitettu liikennemerkillä tai tiemerkinnällä osoitettu tien osa ajoradan, pyörätien tai raitiotien ylittämistä varten. Viime vuonna voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan myös ajoneuvolla, kuten polkupyörällä, on sallittua ylittää ajorata suojatietä pitkin. Pyöräilijän pitää kuitenkin huomioida, että ylityksestä ei saa aiheutua vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle.

Valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien eli jalankulkijoiden ja kaksipyöräisten ajoneuvojen kuljettajien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen sekä pysäköintiin yhteistyössä kunnallisen pysäköinninvalvonnan kanssa, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Jalankulkijalle esteetön kulku suojatiellä

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Heikki Kallion mukaan valvonnassa puututaan pääasiassa sellaisiin tapauksiin, jossa ajoneuvon kuljettaja laiminlyö esteettömän kulun antamisen jalankulkijalle, joka on jo suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Huomiota kiinnitetään valvonnassa myös tapauksiin, joissa ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen ja jos se ohitetaan ajoneuvolla pysäyttämättä.

Liikenneturvan julkaisemien tilastojen mukaan kaikista tieliikenteessä menehtyneistä joka kymmenes ja loukkaantuneista seitsemän prosenttia oli jalankulkijoita. Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 21 ja loukkaantunut 360 jalankulkijaa.

Uhreista joka viides menehtyi suojatiellä. Jalankulkijoiden loukkaantumisista 60 prosenttia tapahtui suojatiellä. Onnettomuustilastoissa erottuu kaksi ikäryhmää: nuoret ja iäkkäät.

Kallio muistuttaa tiedotteessa, että ajoneuvojen kuljettajien tuleekin olla erityisesti hereillä suojateiden kohdilla nähdessään lapsia ja nuoria ja vanhuksia.