Lappeenrannassa todettu koronatartunta muutamilla kotihoidon työntekijöillä, Imatralla korona jyllää yksityisessä hoivakodissa

Lappeenrannan itäisellä alueella testataan asiakkaita ja kotihoidon työntekijöitä oireettomien koronatapausten varalta. Imatralaisen hoivakodin henkilöstöstä vasta kolmannes on rokotettu, asukkaista lähes kaikki ovat saaneet ensimmäisen annoksen.

Eksoten kotihoidossa noudatetaan suojaustoimia, joilla minimoidaan koronaviruksen leviämisriski. Kotihoitajat käyttävät aina kirurgista maskia ja käsineitä. Kuvituskuva. Pirjo Nenola

Terhi Kinnunen, Santeri Tynkkynen

Muutamalla kotihoidon työntekijällä on havaittu koronavirustartuntoja Lappeenrannassa.

Tartuntoja on havaittu Lappeenrannan itäisellä alueella, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo tiedotteessa. Esimerkiksi Lauritsala, Nuijamaa, Kanavansuu sekä Pontus kuuluvat itäiseen alueeseen.

Koronatartunnan saaneiden työntekijöiden tarkkaa määrää ei kerrota yksilönsuojan vuoksi, Eksoten kotihoidon palvelupäällikkö Miia Inna sanoo.

– Ei ole iso ketju, mutta useampi kuin yksi tartunta henkilökunnasta on löydetty.

Tartuntatautilääkäri on asettanut altistuneet työntekijät ja asiakkaat karanteeniin ja koronavirukseen sairastuneet eristykseen.

Eksote testaa kotihoidon työntekijöitä ja asiakkaita itäisellä alueella, jotta mahdolliset oireettomat koronatartunnat löydettäisiin.

Yksittäisiä koronatartuntoja on ilmennyt kotihoidon lisäksi Eksoten yksiköissä sekä ostopalveluyksiköissä. Tilanne on tartuntatautiyksikön hallinnassa.

"Jos vielä jaksettaisiin muutama kuukausi"

Innan mukaan on tärkeää noudattaa edelleen hyvää käsihygieniaa, käyttää maskia ja välttää kontakteja, vaikka osa ihmisistä on jo saanut koronarokotteen.

Jos tuntee itsensä vähänkin sairaaksi, ei saa lähteä kenenkään luokse vierailulle, vaan täytyy varata aika koronavirustestiin.

– Väsymystä näkyy monella ihmisellä, mutta jos vielä jaksettaisiin muutama kuukausi, josko kesä olisi aurinkoisempi ja rokotekattavuus parempi, Inna sanoo.

Kotihoidossa käytetään erityisiä suojaustoimia, joilla minimoidaan koronaviruksen leviämisriski. Varotoimia noudatetaan kaikkien asiakkaiden hoidossa. Työntekijät on ohjeistettu myös koronapotilaiden hoitoon.

– Hoitajilla on aina kirurginen suu-nenäsuoja, hanskat sekä hyvä käsihygienia, Inna toteaa.

Imatralaisen hoivakodin henkilöstössä ja asukkaissa yhteensä noin 14 sairastunutta

Imatralaisessa yksityisessä hoivakodissa on ilmennyt useita koronatartuntoja. Tartuntoja ovat saaneet niin hoivakodin henkilöstö kuin talon asukkaatkin.

Imatran tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta Eksotelta kertoo, että ensimmäiset tartunnat tulivat tietoon noin puolitoista viikkoa sitten.

– Henkilöstössä on useampia tautitapauksia. Ihan viime hetken tilannetta en tiedä, mutta luku on noin kuuden paikkeilla, hän sanoo.

Myöskään asukkaiden osalta tarkka tartuntamäärä ei ole selvillä, mutta Verta arvioi lukemaksi kahdeksan. Henkilöstöä on asetettu karanteeniin ja sairastuneet on määrätty eristykseen.

– Tilanne ei ole kokonaisuutena vakava, Verta kommentoi hoivakodin tilannetta.

Koronavirus on tarttunut hoivakodin asukkaisiin, vaikka lähes kaikki heistä ovat saaneet ensimmäisen annoksen koronarokotetta.

– Riittävän voimakkaassa altistumisessa yksi annos ei ole ainakaan tässä potilasjoukossa estänyt tartuntaa. Rokote on kyllä varmasti lieventänyt oirekuvaa, Verta toteaa.

Imatran hoivakodin tapaus osoitti, ettei rokote suojaa tartunnoilta sataprosenttisesti. Marko Kauko

Hoivakodin henkilöstöstä vain kolmannes rokotettu

Kyseisen yksityisen hoivakodin henkilöstöstä vasta noin kolmannes on rokotettu eli suurin osa on edelleen ilman rokotetta.

Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtajan Tuula Karhulan mukaan lähtökohtaisesti kaikissa niissä yksiköissä, joissa on hoidossa iäkkäitä ihmisiä, on henkilökunta rokotettu tai sitä rokotetaan parhaillaan.

– Jos kaikkia ei ole rokotettu, heidät rokotetaan lähiaikoina sekä Eksoten että ostopalvelujemme niissä yksiköissä, joissa on ikäihmisiä hoidettavana, hän sanoo.

– On huomattava, että vain iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelujen toimintayksiköiden eli ympärivuorokautisen hoivan asukkaat ja henkilökunta saadaan asetuksen mukaan rokottaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 9. maaliskuuta antaman täsmennetyn ohjeen mukaan esimerkiksi kehitysvamma-, vammais-, päihde- tai mielenterveysyksiköiden henkilökunta ei yleisesti ole vielä rokotusvuorossa, Karhula lisää.

Sekä Eksoten omissa että ostopalveluyksiköissä suurin osa asetuksen mukaisista on rokotettu.

Rokotuksista huolimatta rajoituksista on pidettävä kiinni

Eksote muistuttaa tiedotteessaan, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni.

THL on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tarttumista. Imatran hoivakodin tapaus osoitti, ettei rokote suojaa tartunnoilta sataprosenttisesti.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia sekä hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka