Lappeenrannan lyseon lukion Aino Lautala iloitsee paluusta kouluun yli neljän kuukauden etäjakson jälkeen – Etelä-Karjalan yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattiopiskelijat palaavat lähiopetukseen ensi viikolla

Etelä-Karjalan koronanyrkki arvioi lähiopetukseen paluun hyödyt suuremmiksi kuin mahdolliset haitat. Lappeenrannassa lukion ensimmäisen ja toisen vuosikurssin oppilaat vuorottelevat lähiopetuksessa.

Kuntien mukaan lähiopetuksen tarve on ilmeinen Etelä-Karjalassa. Nykyarvion mukaan tartuntatautitilanne sallii lähiopetukseen palaamisen. Arkistokuva. Kai Skyttä

Kanerva Jalarvo, Terhi Kinnunen

Yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattiopiston opiskelijat palaavat Etelä-Karjalassa lähiopetukseen. Asiasta päätti Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä tiistaina.

Lappeenrannan lyseon lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Aino Lautala on iloinen lähiopetukseen palaamisesta. Lautala on ollut etäopetuksessa 7. joulukuuta lähtien, kuten muutkin toisen asteen opiskelijat Etelä-Karjalassa.

– Olen huomannut, että kun on kotona, ei opi niin hyvin. Koulussa on omat luokkalaiset ja kaverit. Nyt ei ole ollut paljoakaan sosiaalisia kontakteja, on kiva nähdä taas ihmisiä, Lautala sanoo.

Lautala huomauttaa, että koulussa vieruskaverilta voi helposti kysyä, jos ei ymmärrä jotain. Etäopetuksessa pitää kysyä opettajalta samalla, kun kaikki muut kuuntelevat.

Lautalan mukaan nelisen kuukautta etäopetuksessa on mennyt yllättävän nopeasti, mutta päivät muistuttavat kovasti toisiaan.

– Ei ole päässyt harrastuksiinkaan. Päivästä toiseen herää ja avaa tietokoneen.

Lappeenrannan lukioissa lähiopetus alkaa kahden viikon vuorottelumallilla tiistaista 13. huhtikuuta alkaen, opetustoimenjohtaja Mari Routti sanoo.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa lähiopetuksena järjestetään semmoiset kurssit, jotka ovat pääasiassa toisen vuosikurssin opiskelijoiden valitsemia. Sen jälkeen kaksi viikkoa lähiopetuksena järjestetään kurssit, jotka ovat pääosin ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden valitsemia, Routti kertoo.

Aino Lautala sanoo, että hän kestää kyllä, jos etäopetus jatkuu vielä parin viikon ajan.

– Jos nyt on sanottu, että pääsee lähiopetukseen, kyllä sen kaksi viikkoa jaksaa odottaa.

Aino Lautala palaa ilomielin takaisin lähiopetukseen Lappeenrannan lyseon lukioon. Aino Lautala

Yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen maanantaina

Lappeenrannan yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen ensi viikon maanantaina, Routti kertoo.

Keskiviikkona opetustoimi, rehtorit sekä tartuntatautilääkärit pitävät kokouksen, jossa käydään läpi toimet turvallisen lähiopetuksen varmistamiseksi.

– Yhdessä tarkistetaan, onko jotain sellaisia lisätoimenpiteitä, jotka olisivat tarpeellisia ja mahdollisia käytännössä toteuttaa, Routti sanoo.

Esimerkiksi opetushallitukselta on tullut ohje laulamiseen liittyen. Siinä muistutetaan turvaväleistä ja oppitunnin pitämistä ulkona, jos se on mahdollista.

Etäopetuksessa olevien lukiolaisten noutoruokien jakeluun tulee Lappeenrannassa noin viikon tauko. 12. huhtikuuta lukiolaiset saavat vielä yhden aterian. Seuraavan kerran noutoruokia voidaan jakaa 19. huhtikuuta.

– Kun etäopetuksessa olevien joukko vaihtuu, meidän pitää tehdä uusi kartoitus noutoruoan tarpeesta, Routti kertoo.

Asiasta lähetetään tiedote huoltajille.

Ammattiopistossa oltu etänä joulukuusta lähtien

Myös Saimaan ammattiopiston (Sampo) opiskelijat palaavat lähiopetukseen ensi viikolla.

Lähiopetukseen paluu koskee noin 4 000 opiskelijaa, Saimaan ammattiopiston rehtori Antti Lehmusvaara sanoo.

– Opiskelijat erityisesti kaipaavat nyt lähiopetusta. Kaikki se, mitä teoriassa verkon yli voidaan opettaa, on opetettu. Nyt tarvitaan työsaliopetusta, että voidaan käytännössä harjoitella ammatteja.

Ammattiopiston opiskelijat ovat olleet yhteensä noin puoli vuotta etäopetuksessa koronavuoden aikana.

Saimaan ammattiopiston opiskelijat kaipaavat lähiopetusta, rehtori Antti Lehmusvaara sanoo. Mika Strandén

Jos tilanne huononee, lähiopetusta arvioidaan uudelleen

Lähiopetuksen tarve on kuntien puheenvuorojen perusteella ilmeinen, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tiedotteessa sanotaan.

Nykylainsäädäntö mahdollistaa etäopetuksen vain niin kauan kuin se on alueellisen koronatilanteen vuoksi välttämätöntä.

Koronanyrkin puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan koronaepidemian tilanne Etelä-Karjalassa on kuitenkin edelleen veitsen terällä.

– Lapset ja nuoret ovat tärkeitä varmasti kaikille meille, ja lähiopetus on tärkeää heidän hyvinvoinnilleen, siksi päätös lähiopetukseen palaamisesta on tänään tehty. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, joten sitä tullaan jatkossakin tarkkailemaan viikoittain ja mikäli tilanne pahenee, jopa päivittäin, jotta koulunkäynti toteutuu turvallisena. Jos tilanne huononee uudelleen myös lähiopetusta joudutaan arvioimaan uudelleen, kertoo Karhula.

"Lähiopetuksen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat"

Eksoten tiedotteen mukaan kouluja on velvoitettu huolehtimaan terveysturvallisuuteen kuuluvista toimenpiteistä kuten turvavälien toteutumisesta ja käsihygieniasta.

– Lähiopetukseen tullaan palaamaan sekä toisen asteen että yläkoulujen osalta, koska tilanne katsotaan nyt riittävän turvalliseksi. Tässä kohtaa tilannekuvaryhmä arvioi lähiopetukseen paluun hyödyt suuremmiksi kuin mahdolliset haitat. Muita suosituksia tulee noudattaa nyt erityisen huolellisesti ja rajata koulun ulkopuoliset kontaktit minimiin, muistuttaa Karhula tiedotteessa.

Keskusteluja käytiin lähiopetuksen hybridimalleista

Etelä-Karjalan koronanyrkki keskusteli tiistaina myös erilaisista hybridimalleista, joilla toisen asteen opetusta voitaisiin vielä turvallisemmin lähiopetuksessa järjestää. Opetuksen järjestämisen malli on toisella asteella kuntien itse päätettävissä, mutta erityisesti Lappeenrannan lukioihin suositetaan koronatilanteen vuoksi vuoroviikkomallia.

Yläkoulujen osalta päätös vaatii tuekseen myös aluehallintoviraston tai kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavan toimielimen päätöksen koulun tilojen sulkemisesta osittain tai kokonaan. Etelä-Karjalassa päätöksestä vastaisi Eksoten hallitus.

Koronanyrkin opetustoimelle suuntaamaa suositusta vuosiluokkien 1–6 lisätoimenpiteistä jatkettiin 30. huhtikuuta saakka.

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen leviämisvaiheessa.

Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta.

Päivitetty 6.4.2021 kello 20:35: Lisätty Aino Lautalan, Mari Routin ja Antti Lehmusvaaran sitaatit.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka