Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kokoomus ja Petteri Orpo saivat pääsiäislahjan – tempoilevat päätökset syövät hallituspuolueiden kannatusta

Ylen puolueiden kannatuskyselyssä oli pitkästä aikaa uutinen. Pääministeripuolue SDP oli vajonnut kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Perussuomalaiset on mittauksen mukaan suosituin puolue. Kokoomuksen kannatuksen nousu on kammennut sen toiseksi vain 0,2 prosenttiyksikön päähän perussuomalaisista.

Kokoomuksen kannatuskehitys on varmasti helpottava tieto Petteri Orpolle, joka muutama viikko sitten joutui pyöritykseen, kun Kirsi Piha luopui Helsingin pormestariehdokkuudesta. Piha syytti kokoomusta, ja Orpo puolustautui. Orpo on joutunut vastaamaan toistuvasti kritiikkiin puolueen kannatuksen laahaamisesta.

Kokoomuksen kannatuksen nousu ei jääne analysoimatta perussuomalaisten leirissä. Kokoomus käy perussuomalaisten kanssa kilpailua samoista äänestäjistä. Ei olisi yllätys, jos perussuomalaisilta tulisi muutama napakka ulostulo lähiaikoina vaikkapa maahanmuuttajien vaikutuksesta Suomen koronatilanteeseen.

Hallituspuolueista vain vihreät onnistui kasvattamaan kannatustaan. Hallituspuolueet maksavat mittauksen perusteella hintaa koronan hoidon epäselvyydestä. Hallituspuolueet ovat olleet erimielisiä liikkumisrajoituksista, jotka perustuslakivaliokunta keskiviikkona torppasi.

SDP:n kannatuksen nousu henkilöityi aikoinaan pääministeri ja puheenjohtaja Sanna Mariniin. Nyt on nähtävissä, että pääministeriäkin painaa koronaväsymys. Hallituksen toiminta kriisin hoidossa vaikuttaa tempoilevalta. Esimerkiksi paljon viime aikoina keskusteluttaneessa rokotusjärjestyksessä hallituksen linja on heilunut.

Vastaajilta kysyttiin, mitä puoluetta he äänestäisivät, jos kuntavaalit pidettäisiin nyt. Kannatusmittauksen tulokset kuvaavat kuitenkin enemmän yleispoliittista tilannetta, koska vaalit on siirretty kesäkuulle. Kuntavaalikampanjoihin tulos tuonee lisäpontta. Aikaa vaaleihin on kaksi ja puoli kuukautta, ja kilpailu äänestäjistä tulee kovenemaan.