Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Aprillipila: Sorjosesta puuhataan näytelmää Lappeenrannan kaupunginteatteriin – Keski-ikäisiä miehiä haetaan avustajiksi esittämään rikoksen uhreja

Esitysten striimauksella on tarkoitus kilpailla Netflixin kanssa. Avustajiksi valitut miehet saavat esittää rikosten uhreja vaatteet päällä.

Pahvikuva Ville Virtasen esittämästä Kari Sorjosesta on tuttu kaikille Lappeenrannan kaupungintalon kävijöille. Ständin käytölle on aihetta myös kaupunginteatterissa, kunhan näytelmän nimihahmon esittäjä varmistuu kesäsesongin kynnyksellä. Mika Strandén

Petteri Värtö

Tämä juttu on Etelä-Saimaan aprillipila 2021.

Lappeenrannan kaupunginteatteri lähtee kilpasille suoratoistopalvelu Netflixin kanssa. Teatteri valmistelee suurelle näyttämölle Sorjonen-näytelmää, jonka on määrä saada ensi-iltansa ensi syksynä.

Sorjonen on Fisher King -tuotantoyhtiön ja Ylen Lappeenrantaan sijoittuva ja Lappeenrannassa kuvattu kolmekautinen rikossarja, josta on parhaillaan tekeillä koko illan elokuva.

Elokuvan ensi-ilta on suomalaisissa elokuvateattereissa syksyllä 2021, muualla maailmassa se tulee nähtäville Netflixin tarjontaan.

Tästä maailmanlaajuisesta näkyvyydestä kaupunginteatteri, ja kaupunki sen kyljessä, haluaa nyt lohkaista osansa.

– Ensimmäisen livestriimin kokemukset kannustavat tähän. Siihen myytiin lippuja ulkomaillekin. Sorjonen on kansainvälisesti tunnettu brändi, joten saumaa on, teatterista kerrotaan Etelä-Saimaalle.

Muut teatterin syyskauden näytelmät ovat Robin Hood, Lehmusten kaupunki ja Idän pikajunan arvoitus, joten Agatha Christien perinne-Poirot saanee kirittäjän modernista Nordic Noir -poliisista.

Pullman vai Virtanen pääosaan – siinä vasta pulma?

Sorjosta näyttelee sekä televisiosarjassa että elokuvassa Ville Virtanen. Teatterisovituksen pääosan esittäjää ei toistaiseksi ole julkaistu. Etelä-Saimaa ei tavoittanut Virtasta kommentoimaan asiaa.

Tavallisesti täystyöllistetyn Virtasen ohella toinen vaihtoehto voisi olla yhdysvaltalainen näyttelijä Bill Pullman.

Muun muassa Yhdysvaltojen presidenttiä parissa elokuvassa esittänyt Pullman tiedetään Sorjosen vankkumattomaksi kannattajaksi, joka kehui sarjaa somepäivityksissään jo sen ensimmäisen kauden ilmestyttyä.

Amerikkalaisnäyttelijä olisi teatterille hyvä vaihtoehto dramatisoinnin isomman kansainvälisen kiinnostavuuden takia, mutta sen myötä näytelmän esityskielen pitäisi olla englanti, mikä edellyttäisi sekä esityksen tekstittämistä teatterikatsomossa että uudenlaisen ilmaisukielen opettelua teatterin taiteelliselle henkilökunnalle.

Suuri kansainvälinen viihdearvo olisi sikäli merkittävää, että Sorjosen kuvauspaikkakierrokset voisivat saada teatterisovituksen striimaamisesta uutta virtaa ja kaupungin matkailuväen tyytyväiseksi.

Suunnitteilla onkin, että miespääosan esittäjä julkaistaan kesän matkailusesongin kynnyksellä, jotta Lappeenrantaan suuntautuva turismi saisi mittavaksi aiotusta mediatapahtumasta tuoretta buustia.

Teatterilaisilta taittuu Lenan murrettu suomi

Myös naispääosan esittäjä on toistaiseksi auki. Sorjosen työpari tarinan sarja- ja elokuvaversiossa on Lena Jaakkola, jota esittävä Anu Sinisalo on näytellyt kaupunginteatterin tuotannoissa aiemminkin.

Lappeenrannassa Jaakkolan rooliin on muitakin mahdollisia tekijöitä, sillä Teatteri Kesy on tehnyt Sorjosesta sekä lyhytelokuvan Sorjonen – Päätön mies että pitkän sketsin Piirakan paluu -näytelmässään. Sketsissä Jaakkolaa esitti lähtemättömästi Kaisu Kärri.

Jaakkolan hahmon äidinkieli Sorjosessa on venäjä. Kaupunginteatterissa on useita Pietarissa näyttämötaidetta opiskelleita, joten itärajan takainen murre taittuu uskottavasti myös talon omalta väeltä.

Kesyn edesottamuksista Sorjosen kanssa on kuitenkin hyötyä, jos nimiroolin aiemmin mainitut mahdolliset esittäjät ovat jostain syystä estyneitä. Kaupunginvaltuutettu Juha Härkönen (kok.) esimerkiksi on tehnyt Sorjosen roolia sketseissä.

Rumien keski-ikäisten miesten ilme kirkastuu

Nordic Noirille on tyypillistä paitsi kalsea todellisuus myös nuoret naiset rikosten paljastamina uhreina.

Kaupunginteatteri aikoo rikkoa tätä kuviota kylmän viileästi omassa sovituksessaan ja etsii uhrin rooleihin avustajaksi rumia keski-ikäisiä miehiä, joilla on mahdollisimman paljon vaatteita päällä.

– Heidät näytetään liian usein sairaalloisina rikoksentekijöinä, jotka lymyilevät yhteiskunnan pimeimmissä nurkissa. Sairaalloisten rikosten uhreina heidän kuvansa nousee etualalle ja kirkastuu, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija iloitsee Etelä-Saimaalle.

Tätä pyrkimystä kuvastaa myös näytelmän nimi Sorjonen: Hyvät, pahat ja rumat, jonka yksinkertaisessa symboliikassa on paikkansa niin poliiseille, roistoille kuin uhreillekin.

Teatteri on tavallisesti hakenut uusia avustajia esiintymiskokeiden avulla, mutta Etelä-Karjalan voimassa olevat koronarajoitukset estävät nyt tällaiset kokoontumiset. Teatterin syyskauden suurtuotannon uhrien rooleista kiinnostuneet miehet voivat sen sijaan lähettää sähköpostia ja valokuvan tästä linkistä 1.4. kello 15 mennessä.

Täältä voit lukea lisää aiheesta .

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka