Eksote ottaa käyttöön Finentry-palvelun, joka opastaa Suomeen matkustavia muun muassa Nuijamaan raja-asemalla

Koronatestejä on tehty Nuijamaalla jo tammikuun lopulta. Arkistokuva. Kai Skyttä

Ilkka Pohjalainen

Etelä-Karjalaan ulkomailta saapuvat saavat tiistaista alkaen Finentryn kautta ajankohtaiset toimintaohjeet sekä tilannekohtaisen ohjauksen koronanäytteenottoon.

Palvelussa maahantulija voi muun muassa varata ajan koronavirustestiin Suomessa, saada tekstiviestillä sekä ohjeet testiin saapumiseen että sen tuloksen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tuottama palvelu on ollut käytössä jo tammikuusta alkaen Helsingin satamissa sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Palvelun kehittelyssä on ollut mukana myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote).

Palvelu ovat saatavilla myös venäjän kielellä. Selaimessa toimivan palvelun käyttö on vapaaehtoista ja maksutonta.

Finentry-palvelu huomioi erilaiset matkustajaryhmät, kuten ulkomailta Suomeen palaavat suomalaiset sekä työn, opiskelun tai muun syyn vuoksi Suomeen saapuvat matkustajat.

Eksoten tiedotteen mukaan terveysneuvontapisteestä Nuijamaan raja-asemalla vastaava Virpi Aralinna uskoo, että palvelu nopeuttaa rajanylityspaikalla asiointia ja samalla säästyy ammattilaisten resursseja.

Matkustajille, jotka eivät asu Suomessa, suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen.

Jos matkustaja jää Etelä-Karjalan alueelle, ohjataan hänet koronatestiin Pihlajalinnan toimipisteeseen joko Imatralle tai Lappeenrantaan. Mikäli matkustaja jatkaa muualle Suomeen, varaa hän palvelun kautta testausajan kohdepaikkakunnalle 72 tunnin sisällä maahan saapumisesta.

Jos kohdepaikkakunnalla ei ole Finentryä, varaa matkustaja ajan paikalliselta terveysviranomaiselta.

Palvelun teknisenä tuottajana toimii Hus.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka