Poliisille useita ilmoituksia huijausyrityksistä Etelä-Karjalassa – Kaikki tavanomaiset keinot käytössä bitcoin-kiristyksistä valepoliiseihin

Pankkitietoja kalastellaan monenlaisilla konnankoukuilla.

Kaakkois-Suomen poliisille on tehty alkuvuonna Etelä-Karjalassa useita ilmoituksia huijausyrityksistä. Poliisin mukaan useita ilmoituksia on tullut kiristysviesteistä sekä olemattomiin postilähetyksiin ja arvontoihin liittyneistä huijausviesteistä.

Muutamia rikosilmoituksia on myös valepoliisien soitoista, joissa poliisiksi esittäytynyt soittaja on tiedustellut puhelimessa pankkitietoja.

Puhelut ovat tulleet tuntemattomasta numerosta ja soittaja on puhunut suomea. Uhreiksi valikoituvat yleensä iäkkäämmät ihmiset. Soittajat ovat esimerkiksi kertoneet, että pankkikortti on kopioitu ja pyytäneet pankkitunnuksia, jotta pankkitili saataisiin suljettua. Näin huijarit ovat päässeet tiliin käsiksi.

Alkuvuoden aikana on Etelä-Karjalassa tehty myös rikosilmoituksia, joissa pankin virkailijaksi esittäytynyt soittaja on kertonut, että tililtä on yritetty tehdä luvattomia siirtoja ja tiedustellut puhelimessa pankkitietoja tilin sulkemista varten. Soittajat ovat luonnollisesti huijareita.

Huijauksia on tehty myös sähköpostitse, jolloin pankkia esittävältä taholta on tullut linkki, jota kautta pääsisi lukemaan luottamuksellisen viestin. Linkin avaamisen jälkeen sivusto on pyytänyt syöttämään verkkopankkitunnukset, jolloin tunnukset ovat päätyneet huijareiden käsiin.

Muutamissa tapauksissa soittaja on esittäytynyt Microsoftin teknisenä tukena ja tiedustellut puhelimessa pankki- ja henkilötietoja.

Poliisi muistuttaa, että poliisi tai pankit eivät koskaan kysy puhelimessa pankkitunnuksia. Verkkopankkitunnuksia tai korttitietoja ei tule koskaan antaa ulkopuoliselle. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä.

Olemattomia postilähetyksiä ja arvontavoittoja

Poliisille on Etelä-Karjalassa tullut viime kuukausina useampi rikosilmoitus, joissa puhelimeen, Facebookiin tai sähköpostiin on tullut viesti, jossa ilmoitetaan arvontavoitosta, jonka lunastamiseksi pitää maksaa pyydetty pieni summa etukäteen.

Huijauksia on tehty myös postin nimissä, joissa puhelimeen tai sähköpostiin on tullut tekstiviesti, jossa pyydetään maksamaan postitoimituskuluja.

Viesteissä on yleensä linkki, jonka avaamisen jälkeen sivusto on pyytänyt syöttämään verkkopankkitunnukset tai viestiin pyydetään vastaamaan pankkikorttitiedot, jotka luovuttamalla tililtä on tehty luvattomia tilisiirtoja.

Maailmalla vuosikausia kiertäneet kiristysviestit aiheuttivat useita ilmoituksia poliisille myös Etelä-Karjalassa. Tyypillisesti viestissä väitetään, että huijarilla on halussaan uhrista arkaluonteista video- tai kuvamateriaalia ja vaaditaan bitcoineja maksettavaksi. Saapuneissa viesteissä viestien lähetysosoite on myös naamioitu siten, että näyttää siltä, kuin viesti tulisi vastaanottajan omasta sähköpostiosoitteesta.

Poliisi muistuttaa, että huijareille ei tule koskaan maksaa pyydettyjä summia.

Kaakkois-Suomen poliisi summasi alkuvuonna saamiaan huijaus- ja kiristysilmoituksia tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka