Eksoten tehohoito täyttyy nyt työikäisistä koronapotilaista – Jos tilanne vielä heikkenee nykyisestä, muiden potilaiden tehohoidosta joudutaan tinkimään

Kaikista Suomen tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista yli 10 prosenttia hoidetaan nyt Eksoten alueella.

Etelä-Karjalan koronatilanne on ottanut jälleen askeleen huonompaan suuntaan. Vajaassa viikossa tehohoitopaikat ovat alkaneet täyttyä koronapotilaista.

Tehohoidon ylilääkäri Antti Mäkelän mukaan tehohoitoa tarvitsevia koronapotilaita on tällä hetkellä kourallinen. Vielä viikko sitten tilanne tehohoidon puolella oli rauhallinen.

– Normaalisti tehohoidon kapasiteetti on kuusi potilasta, ja nuo hoitopaikat ovat olleet nyt koronapotilaiden käytössä. Tämän lisäksi hoidetaan tietysti muut tehohoitoa vaativat potilaat, ja heitä varten on nyt 4–6 paikkaa, Mäkelä kertoo.

Yhteensä sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita Eksotella on nyt 13. Niitä, jotka eivät tarvitse tehohoitoa, ovat erikoissairaanhoidon eri osastoilla.

Odotettua enemmän koronapotilaita

Mäkelä kuvailee Etelä-Karjalan koronapotilaiden määrää suureksi. Esimerkiksi kaikista Suomen tehohoitoa tarvitsevista koronapotilaista yli 10 prosenttia hoidetaan nyt Eksoten alueella.

– Jostain syystä meillä on koronapotilaita selvästi enemmän kuin koronan tartuntaluvuista voisi päätellä.

Vielä toistaiseksi tehohoitoa vaativien potilaiden tilanne on hallinnassa. Mäkelä kuitenkin pelkää, että jos koronapotilaiden määrä jatkaa kasvuaan, joudutaan muiden potilaiden tehohoidosta jonkin verran tinkimään.

– Jos koronatilanne tästä pahenee, emme välttämättä pysty takaamaan tavanomaista hyvää hoitoa muille tehohoitoon joutuville. Myös perusterveydenhoitoon voi tulla heikennyksiä.

Mäkelä arvelee, että Etelä-Karjalan nopeasti heikentyneen koronatilanteen taustalla vaikuttavat virusmuunnokset. Esimerkiksi viruksen brittivariantti tarttuu herkästi ihmisestä toiseen.

Myös kyläilyille väliaikainen stoppi

Eksoten teho-osastolle ja ylipäätään sairaalahoitoon on viime päivinä joutunut enimmäkseen työikäisiä potilaita koronan vuoksi. Mäkelän mukaan sairaalahoitoon päätyi vuosi sitten nimenomaan iäkkäitä potilaita.

– Yli 80-vuotiaat potilaat puuttuvat tällä hetkellä sairaalahoidosta erityisesti rokotteiden ansiosta.

Tosin Mäkelä huomauttaa, ettei myöskään 70-vuotiaita ole nyt päätynyt paljoa sairaalahoitoon, vaikka kyseiselle ikäluokalle ei ole ehditty juuri antaa koronarokotuksia.

– Kyllä nyt mielestäni Etelä-Karjalaan tarvitaan lisää kriisitietoisuutta. Koronasuositukset ja -rajoitukset pitää ottaa vakavasti, Mäkelä painottaa.

Myös työikäisten kannattaa Mäkelän mukaan vältellä kaikenlaisia lähikontakteja oman perheen ulkopuolisten kanssa.

– Etelä-Karjalassa on eletty koronan kanssa rauhallista elämää tähän saakka. Nyt on hyvin järkevää pidättäytyä myös viattomasta kyläilystä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka