Eksote kertoi 15 uudesta koronatartunnasta, noin puolet liittyy aikaisempiin tartuntoihin

THL:n mukaan uusia tartuntoja todettiin Lappeenrannassa 14, Imatralla 1 ja Parikkalassa 1. Koronatestiin Etelä-Karjalassa pääsee samana tai viimeistään seuraavana päivänä.

Etelä-Karjalassa on varmistunut 15 uutta koronatartuntaa. Kaikkinensa koronatapauksia on ollut maakunnassa nyt 482, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kertoo keskiviikkona päivitetystä tilannekuvassaan.

Uusimmat tartunnat on merkitty tiistain kohdalle koronavirustauti lukuina -taulukkoon.

Noin puolet tartunnoista liittyy aikaisempiin tartuntoihin, ja positiivisen tuloksen saaneet ovat olleet valmiiksi karanteenissa, ylilääkäri Sami Raasakka kertoo.

– Joukkoaltistuksia, joista olisi tarvetta ilmoittaa, ei tietääkseni näissä ole. Mutta kaikkia ei ole vielä tavoitettu.

Tämän hetkisten tietojen mukaan yksikään uusista tartunnoista ei liity suoraan Lappeenrannan Karankokadun opiskelijataloon, Raasakka sanoo. Opiskelijataloon liittyvässä ketjussa on todettu 50 koronatartuntaa.

Yksi tartunta on todettu Nuijamaan rajanylityspaikalla otetusta näytteestä, mutta kyseinen henkilö ei asu Etelä-Karjalassa. Tartunnasta on ilmoitettu henkilön kotipaikkakunnan tartunnanjäljitykseen.

Koronavilkun vilkahduksesta pitää mennä testiin

Älypuhelimeen asennettavan koronavilkku-sovelluksen hyödyllisyydestä on puhuttu paljon viime päivinä.

Torstaista lähtien virallisen ohjeen mukaan pitää hakeutua koronatestiin, jos koronavilkku kertoo altistuksesta.

– Totta kai me sitä noudatamme. Meidän kapasiteettimme riittää siihen, että heidät testataan. Ei siinä ehkä kauheasti järkeä ole, Raasakka toteaa.

Raasakan mukaan pelkän koronavilkun altistusilmoituksen perusteella ei ole Etelä-Karjalassa todettu yhtään koronatartuntaa.

– Siihen on liittynyt aina oireilu, jonka takia on hakeuduttu testiin.

Koronavilkun altistusilmoituksen saaneet ohjeistetaan välttämään turhia kontakteja, huolehtimaan turvaväleistä ja käyttämään maskia. Karanteeniin heitä ei pelkän koronavilkun ilmoituksen perusteella aseteta.

– Jos pystyy etätöitä tekemään, se on suositeltavaa, jos epäilee altistuneensa, Raasakka sanoo.

Jos tartunnanjäljityksessä tulee ilmi merkitsevästä altistumisesta koronavirukselle, sitten altistuneet määrätään karanteeniin.

80 prosenttia mutaatiokantoja

Etelä-Karjalassa reilun viikon aikana ilmi tulleista koronatartunnoista yli 80 prosenttia on viruksen mutaatiokantoja. Näytteet on lähetetty sekvensoitavaksi, jotta tiedettäisiin, ovatko ne esimerkiksi brittiläistä tai eteläafrikkalaista koronavirusmutaatiota. Tuloksia ei ole vielä saatu.

– On mielenkiintoista nähdä, miten iso osa niistä on variantteja, Raasakka toteaa.

Mutaatioiden takia pienestäkin kontaktista koronaviruksen saaneen kanssa määrätään nyt karanteeniin Etelä-Karjalassa.

– Koetamme saada näitä kiinni ennen kuin ne lähtevät leviämään.

Jos keskiviikkona aamupäivällä oli varaamassa aikaa koronatestiin, ajan sai Lappeenrannan Armilasta torstaille, Imatralla ja Parikkalassa samalle päivälle.

– Olemme saaneet purettua ruuhkaa, joka liittyi opiskelijaketjuun, Raasakka sanoo.

Tartunnan saaneet pääosin alle 30-vuotiaita

Koronatartunnan saaneet eteläkarjalaiset ovat pääosin alle 30-vuotiaita tai työikäisiä. Tuoreissa tartunnoissa ei ole yhtään yli 60-vuotiasta, Raasakka kertoo.

Tämä voi ennakoida, ettei sairastuneista monikaan todennäköisesti tarvitse sairaalahoitoa.

Etelä-Karjalassa on edelleen sairaalahoidossa 0–5 koronapotilasta. Tarkka määrä kerrotaan vasta, jos potilaita on yli viisi.

Koronavirustilanne on Etelä-Karjalassa leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

THL: Etelä-Karjalassa 16 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartan mukaan Etelä-Karjalassa raportoitiin keskiviikkona 16 uutta tartuntaa. Maakunnan tartuntojen yhteenlaskettu määrä on nyt 498.

Tartunnoista 14 on Lappeenrannassa, yksi Imatralla ja yksi Parikkalassa.

Lappeenrannan koronatapausten määrä on nyt 335, Imatran 96 ja Parikkalan 10. Lemillä tartuntoja on ollut 7, Luumäellä 9, Rautjärvellä 6, Ruokolahdella 14, Savitaipaleella 6 ja Taipalsaarella 15.

Koko maassa raportoitiin 797 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 7 847 tartuntaa, mikä on 2 301 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Koronavirustartuntoja on Suomessa todettu yhteensä pandemian alusta lähtien 59 442.

Eksoten alueella rokotettu 10 prosenttia väestöstä

Eksote kertoo, että 12 180 ihmistä on saanut koronarokotuksen. Se on 10 prosenttia väestöstä.

Kaksi koronarokotusta on annettu 1 976 ihmiselle.

Päivitetty 3.3.2021 kello 11:37: Lisätty Sami Raasakan kommentit; päivitetty kello 12:10: Lisätty THL:n luvut.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka