Viikonlopun jäljiltä Etelä-Karjalassa löytyi 37 koronavirustartuntaa – Suuri osa jatkotartuntoja perhe- tai kaveripiirissä

Rajalta positiivisia testituloksia tulee harvakseltaan.

Etelä-Karjalassa on varmistunut viikonlopun jäljiltä 37 uutta koronavirustartuntaa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronasivun mukaan positiivisia koronatestituloksia on varmentunut perjantaina otetuista näytteistä 18, lauantailta 12 ja sunnuntailta 7 kappaletta.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakkakertoo, että viikonlopun tartunnoista suuri osa on jatkotartuntoja, jotka on saatu perhepiirissä tai ystävä- ja kaveripiirissä. Henkilöt ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa tai karanteenin omaisissa oloissa.

– Laajoja ketjuja ei ole tullut ilmi.

Työpaikoilta ja julkisista paikoista tartuntoja ei juuri ole saatu. Myöskin rajalta positiivisia testituloksia tulee ohuelti. Perjantaina oli yksi positiivinen tulos rajalta, ja henkilö oli helsinkiläinen. Testistä kieltäytyjiä on rajalla nyt erittäin vähän, Raasakka kertoo.

Valtaosa viikonlopun koronatartunnoista on pääteltävissä muuntoviruksen aiheuttamiksi, koska ne ovat jatkotartuntoja, joissa tartunnan lähde tiedetään.

Sairastuneiden ikäryhmän painopiste on siirtynyt aikaisemmasta hieman vanhempiin eli kohden keski-ikää, mutta valtaosa on edelleen nuoria aikuisia.

– Muutama ikäihminen siinä on joukossa, Raasakka sanoo.

18. helmikuuta jälkeen 297 tartuntaa

Etelä-Karjalassa varmistettuja koronatartuntoja on nyt todettu yhteensä 638 kappaletta koko pandemian ajalta. Tartunnoista 297 on todettu 18. helmikuuta jälkeen.

Sairaalahoidossa on Eksoten alueella on edelleen 7 koronapotilasta, kuten oli myös viime viikolla.

Testien määrä Etelä-Karjalassa on kasvanut aiemmasta. Torstaina, perjantaina ja lauantaina testejä otettiin 450:n molemmin puolin kunakin päivänä. Sunnuntaina testimäärä putosi noin 250:een.

Manner-Suomen kolmanneksi suurin ilmaantuvuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilastoi sunnuntain jälkeen Etelä-Karjalaan 12 uutta koronatartuntaa, joista 11 on Lappeenrannassa (kokonaisluku pandemian ajalta nyt 460) ja yhden Taipasaarelle (24). Muiden Etelä-Karjalan kuntien tapausluku on ennallaan.

Etelä-Karjalan ilmaantuvuusluku on nyt 137. Se tarkoittaa tapausmäärää 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Ilmaantuvuus on Manner-Suomen kolmanneksi korkein: Suhteessa enemmän tapauksia on Uudellamaalla (337,6) ja Varsinais-Suomessa (229,7). Lisäksi Ahvenanmaalla on korkeampi ilmaantuvuusluku (278,5).

Alhaisimmat ilmaantuvuudet ovat Kainuussa (8,4) ja Pohjois-Karjalassa (8,5).

Koko Suomen ilmaantuvuusluku on 163,4 kahdelta viikolta.

Koko Suomessa on raportoitu 465 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 9 270 tartuntaa, mikä on 1 868 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa nyt 67 334.

Yli 17 000 rokotettua

Eksoten alueella on rokotettu yli 17 000 ihmistä, eli noin 13 prosenttia väestöstä. Yli 80-vuotiaista on rokotettu yli 80-prosenttia. Alapuolella oleva graafi kertoo koronarokotusten edistymisestä Eksoten alueella. Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tällä hetkellä Eksote rokottaa yli 75-vuotiaita ja 16–69 -vuotiaita, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään, heidän kohdallaan sairauksilla tai diagnooseilla ei ole vaikutusta rokotusjärjestykseen. Yli 75-vuotiaiden rokotuksiin ei voi varata tällä hetkellä itse aikaa, vaan Eksotelta otetaan yhteyttä.

Uutista päivitetty 15.3. klo 11.09 ylilääkäri Sami Raasakan kommenteilla.

Uutista päivitetty 15.3. klo 12.23, lisätty THL:n tiedot.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Saimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka