Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote ei halua, että Etelä-Karjalaan tullaan nyt mökkeilemään – Pelkona uudet koronatartunnat ja terveydenhuollon kuormittumien

Terveydenhuoltoa ei ole mitoitettu muualta tuleville. Eksote vetoaa ihmisiin, että he saapuisivat vasta tilanteen palattua normaaliksi.

Lämpenevät kevätsäät ja koronaviruksen lisäämät etätyöt saattavat houkutella monia mökille. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) toivoo kuitenkin, että suomalaiset noudattaisivat hallituksen koronalinjausta ja pyrkisivät vähentämään liikkumisen minimiin.

– Suuri huoli on, jos monet ihmiset lähtevät Uudeltamaalta mökeille Etelä-Karjalaan ja sairastuvat täällä, sanoo Eksoten valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.

Kapulaisen mukaan Etelä-Karjalan keskussairaalan kantokyky ei kestä sitä, että hoidettavien määrä moninkertaistuu. Terveydenhuoltoa ei ole mitoitettu maakunnan ulkopuolelta tulijoiden mukaan.

– Liikkumisen rajoittaminen on ratkaisu kaikkien terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, Kapulainen toteaa.

Mökkeily maakunnan sisällä ei ole vastaava ongelma, sillä silloin mahdollinen rasite terveydenhuollolle pysyy samalla alueella.

Poikkeustilanne vaatii erilaista ajattelua

Kapulainen ymmärtää joidenkin ihmisten ajattelevan, että he ovat mökillä eristyksissä ja vähemmän yhteydessä toisiin kuin kotioloissa.

– Jossain vaiheessa pitää kuitenkin mennä ostamaan ruokaa ja käyttämään paikallisia palveluita. Jos oireeton koronaan sairastunut levittää tautia, se lähtee liikkeelle.

Kapulainen korostaa, että normaalitilanteessa maakunnalle on positiivista, että sinne saapuu kunnan palveluita käyttäviä ihmisiä. Tällä hetkellä eletään kuitenkin poikkeustilanteessa.

– Nyt pitäisi pysyä kotona ja tulla mökille vasta, kun tilanne on ohi, Kapulainen sanoo.