Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenrannassa Tenet-elokuvan ja Lehmusten kaupungin iltanäytöksissä oli koronavirusta kantava henkilö – Ylilääkäri kiittää teattereita väljistä katsomoista

Kyseessä oli sama ulkopaikkakuntalainen henkilö, jonka koronatartunnasta kerrottiin tiistaina.

Koronavirusta kantava henkilö on käynyt Lappeenrannassa elokuvissa ja kaupunginteatterin näytöksessä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) mukaan henkilö kävi perjantaina 25. syyskuuta Finnkino Strandin Tenet-elokuvan iltanäytöksessä salissa 3.

Lauantaina 26. syyskuuta sama henkilö oli paikalla Lappeenrannan kaupunginteatterin Lehmusten kaupungin kello 19:n näytöksessä.

Eksote kertoo asiasta tiedotteella. Ylilääkäri Sami Raasakanmukaan kyse on samasta ulkopaikkakuntalaisesta henkilöstä, josta Etelä-Saimaa uutisoi aiemmin. Tartunta oli Raasakan mukaan saatu Etelä-Karjalan ulkopuolelta.

Muiden katsojien syytä tarkkailla oireita

Sekä Finnkino Strandin että Lappeenrannan kaupunginteatterin esityksissä olleiden tulee seurata tavallistakin tarkemmin mahdollisia infektio-oireita ja niiden ilmaantuessa hakeutua koronatestiin, Eksote kehottaa.

Eksote testaa myös lieväoireisia potilaita. Väsymys, päänsärky, nuha, yskä, kuume, vatsaoireet ovat syy hakeutua koronavirustestiin.

Ylilääkäri Raasakka antaa kiitosta teattereille siitä, että ne ovat järjestäneet katsomoihin riittävää väljyyttä. Siitä on ollut hyötyä, ja tartuntavaara on pienempi.

– Tapahtumissa kävijöille muistutan perusasioista, eli käsihygieniasta ja turvaväleistä. Siellä on käsidesiä saatavilla, sitä pitää käyttää aina kun pintoihin ollaan kontaktissa, ja esimerkiksi teatterin väliajalla ja tauoilla vältetään läheisiä kontakteja tuntemattomiin ihmisiin. Se on sitä keskeistä varautumista, Raasakka sanoo.

Etelä-Karjalassa testiin ja hoitoon hakeudutaan omaolo.fi-palvelun kautta tai ottamalla yhteyttä omalle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysapuun, puhelin 116 117. Myös sähköinen ajanvaraus onnistuu omaolo.fi-palvelussa.

Finnkinossa ei tarvetta jatkotoimenpiteille

Lappeenrannan Finnkino Strandin teatteripäällikkö Kirsi Mäkelä kertoo, että koronavirusta kantavan henkilön vierailu elokuvateatterissa ei aiheuta uusia toimenpiteitä. Asiasta on keskusteltu Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan kanssa.

– Turvavälit ovat olleet kunnossa ja myymme vain osan penkeistä, puolet salien kapasiteetista on tyhjää. Jonotuksissa on ollut turvavälit kunnossa, kassoilla on pleksit ja henkilökunnalla mahdollisuus visiireihin, hanskoihin ja maskeihin. Nykyisillä turvatoimilla tämä ei aiheuta toimenpiteitä, voidaan jatkaa samalla linjalla, hän kertoo.

Koska turva-asiat ovat olleet elokuvateatterissa kunnossa, on Mäkelän mukaan koronavirusta kantava henkilö ollut lähikontaktissa elokuvateatterissa pelkästään oman seuralaisensa kanssa.

Kaupunginteatteri perunee esityksiä

Lappeenrannan kaupunginteatterissa tämän hetkisten tietojen mukaan ainakin yksi henkilö taiteellisesta henkilökunnasta on varmuudella karanteenissa kaksi viikkoa sunnuntaista 27. syyskuuta eteenpäin, eikä täten pysty osallistua teatterin toimintaan, kertoo Lappeenrannan kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Marko Sorsa.

– Hänen roolinsa on näissä esityksissä sen verran vahva, että niitä joudutaan automaattisesti perumaan. Todennäköisesti tuleva Idän pikajunan arvoituksen ensi-ilta joudutaan siirtämään, Sorsa kertoo.

Toistaiseksi turvatoimien kiristämisestä ei ole Lappeenrannan kaupunginteatterissa puhuttu.

– Meillä turvatoimet ovat olleet aika tiukat, katsomossa on pitkät turvavälit ja henkilökunnalle on tarkat ohjeet aulapalvelun puolella, hän sanoo.

Sorsan mukaan huonossa tilanteessa on se hyvä asia, että kyse on yhdestä koronavirusta kantavasta henkilöstä. Kyseisen henkilön liikkeet on tiedossa kuten myös se, kenen kanssa hän on ollut tekemisissä.

Juttua täydennetty 29.9. kello 14.10 ylilääkäri Sami Raasakan kommenteilla, kello 15.03 teatteripäällikkö Kirsi Mäkelän kommenteilla ja kello 15.22 kaupunginteatterin käyttöpäällikön Marko Sorsan kommenteilla.