Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eksote ja tilintarkastajien vastuu

Eksote on jättänyt laskuttamatta vajaan 10 vuoden aikana noin 23 miljoonaa euroa palveluasumisen ja tuetun asumisen asiakasmaksuja. Pahimmillaan asuminen voi kallistua lähes 1 000 eurolla kuukaudessa. Ympärivuorokautisen palveluasumisen ja yhteisöllisen asumisen sekä tuetun asumisen piirissä on noin 1 600 ihmistä. Noin 30 psykososiaalisen palvelun asiakkaalta on peritty noin 600 euroa liian korkeita kuukausimaksuja, jotka hyvitetään tulevien kuukausien aikana (Etelä-Saimaa pääkirjoitus 24.5.2023).

Virhe on molemmin päin, liian vähän ja liikaa. Ihmettelen, mitä tilintarkastajat ovat tarkastaneet, kun maksut ovat noin pahasti pielessä ja noinkin pitkältä aikaa? Mikä on tarkastajien vastuu? Kyseessähän ovat lain vaatimat auktorisoidut tilintarkastajat eli alansa huiput. Mistä heille maksetaan? Tilien tarkastamisen lisäksi he tarkastavat myös hallinnon. He muun muassa lukevat kaikki pöytäkirjat liitteineen ja laskentakaavoineen (?). He antavat tarkastuksestaan tilintarkastuskertomuksen ja sen pohjalta yleinen kokous hyväksyy tai hylkää tilit ja hallinnon.

Riviluottamushenkilön on valtuuston kokouksessa vaikea sisäistää näitä laskentakaavoja.

Pikemminkin mietin hallituksen jäsenten ja esittelevien virkamiesten osaamista.

Tulisiko jatkossa keskittyä enemmän pätevyyteen eikä ehkä sopivuuteen henkilövalintoja tehtäessä?

Auli Kangasmäki (ps.)

Lappeenranta