Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläkeläisyhdistysten järjestämille liikuntaharrastuksille tulee saada maksuttomat tilat

Vuoden alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden ohella kunnilla on vastuu asukkaittensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Kunnat voivat konkreettisesti edistää väestönsä terveyttä tarjoamalla liikuntatiloja maksuttomasti käytettäviksi. Eläkeliiton Karjalan piiri haastaa kunnat eläkeläisten liikuntaharrastuksen vaikuttavaan tukemiseen. Mikä kunta ehtii ensimmäisenä antamaan liikuntatilat maksutta eläkeläisryhmien käyttöön?

Eläkeläisiä ja ikääntyneitä edustavissa järjestöissä tehdään arvokasta työtä, jolla on suuri merkitys iäkkäiden ihmisten hyvinvointiin. Eläkeläisyhdistysten järjestämä liikuntatoiminta edistää ja vahvistaa ikääntyneiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Toiminta vahvistaa ihmisten välistä keskinäistä yhteyttä, tukee ja pitää oikea-aikaista huolta ihmisistä. Näin eivät sosiaaliset ja terveydelliset haasteet ennen aikojaan lisäänny ja vaadi kalliita palveluita.

Liikkumattomuus aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 3 miljardin euron kustannukset lisäten riskiä useille kansansairauksille. Taloudellinen asema vaikuttaa ihmisen mahdollisuuksiin tehdä terveyttä edistäviä valintoja. Pienituloisimpaan väestönosaan kuuluvat sairastavat sekä menettävät sairauksien ja tapaturmien vuoksi elinvuosia moninkertaisesti verrattuna suurituloisimpiin.

Eläkeikäiset ovat aktiivinen kansalaisryhmä, ja eläkeläisjärjestöt täydentävät julkisia palveluita. Järjestöjen tekemä vapaaehtoistyö liikunnan parissa ja niiden antama apu ovat parhaimmillaan toimiva ja helposti saavutettavissa oleva osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Eläkkeellä olevat eivät ole uhka tai kuluerä kuntien taloudelle. Lisäksi investoimalla viisaasti eläkeläisjärjestöjen toimintaedellytyksiin, kunta voi lisätä oman ja koko julkisen talouden kestävyyttä.

Eläkeliiton Karjalan piiri ry

Pekka Haimila

puheenjohtaja

Tuula Partanen

varapuheenjohtaja

Juhani Sihvonen

toiminnanjohtaja