Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eläkejärjestelmän veivaaminen ei tuo säästöjä

En yhtään ihmettele, että nyt johtavat virkamiehet ja nykyiset hallituspuolueet haluavat iskeä eläkkeisiin, kun velkarahaa on tuhlattu lähinnä hallintohimmeleiden rakentelemiseen miljardeja ja lainaa voi kohta olla vaikea saada. Tai jos velkarahaa saakin, rahan hinta on hirvittävän kallista.

Eläkejärjestelmän jatkuva veivaaminen ei tuo säästöjä, kun pääasiallinen vika on ylisuuressa julkisessa sektorissa. Jos varsinaiselle ongelmalle ei tehdä mitään, ongelma vain pahenee. Ei kai lääkärikään leikkaa päätä, kun ongelma on kädessä! Nykyisellä menolla on aivan selvää, että valtion velka tulee nopeasti kasvamaan ja julkiset palvelut huononemaan.

Kannattaa siis muistaa ne faktat. Nykyinen hallitus on omilla toimillaan ajanut julkisen talouden tilanteeseen (lisävelkaa 40 miljardia, täysin epäonnistunut ja kallis sote), jossa edes verotulojen selvä kasvu ei auta saavuttamaan budjettitasapainoa.

Vika on ylisuuressa julkisessa sektorissa.

Suomen julkisen talouden velkasuhde on kasvanut huomattavasti muita Pohjoismaita nopeammin viime vuosina, eikä käännettä parempaan ole näköpiirissä. Valtionvarainministeriön mukaan pelkästään jo inflaatio ja nykyisten lainojen korkomenojen nousu johtavat vähintään kymmenen miljardin euron vuotuiseen vajeeseen valtion kassaan.

Valtion talouden ongelmat eivät löydy siis eläkejärjestelmästä, vaan ihan jostain muualta. Eläkkeisiin on jo tehty eläkeleikkuri ja eläkeläisten raippavero. Toimeentulotukiin, ansiosidonnaiseen ja asumistukiin tulisi tehdä jokin parempi, työntekoon kannustava järjestelmä.

Työeläkkeet eivät reaalisesti kasva indeksikorotuksilla. Palkat sen sijaan voivat kasvaa paljonkin. Kyllä jokainen työntekijä on eläkkeensä ansainnut.

Vai kannattaisiko palata edelliseen eläkejärjestelmään? Ei eläkettä työttömyysajasta, ei opiskelusta eikä työnteosta alle 23-vuotiaana?

Julkista sektoria tulisi supistaa niin, että tulot kattavat menot. Hyvä esimerkki on uusi sote, josta tuli lähinnä hallintohimmeli. Eläkejärjestelmän muutospuheet ovat ennen kaikkea viesti vain vastuuttomasta julkisesta taloudenpidosta.

Reijo Hirvonen

Lappeenranta