Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenrannan keskusta eläväksi yliopiston toimintoja siirtämällä

Etelä-Saimaassa on pohdittu aiheellisesti kaupunkikuvaa ja keskustan elävöittämistä. Iso-Kristiina on itse asiassa jo tuo elävä keskus.

Siellä on kauppoja ja ravintoloita joka lähtöön, on Alko, apteekki, terveysasema, kuntosali, elokuvia, teatteri ja kirjasto. Näillä kaikilla näyttää menevän hyvin. Kaiken lisäksi käytävillä on runsaasti kaiken ikäisiä toisiaan tapaamassa ja ikkunaostoksia tekemässä.

Tietysti keskustalla tässä yhteydessä tarkoitetaan Valta- ja Koulukadun sekä Marian aukion ympäristöä. Tällä väestöpohjalla sinne ei ole mahdollista saada Isoa-Kristiinaa vastaavaa toimintaa. Jotain kuitenkin kannattaa tehdä Ison-Kristiinan ulkopuoliselle keskustalle.

Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä olisi mielestäni joidenkin yliopiston toimintojen siirtäminen keskustaan. Tällaisia olisivat sellaiset, mitkä eivät vaadi suuria ja vaativia laboratoriotiloja: esimerkiksi kauppa- ja yhteiskuntatieteet sekä monet perusopintojen luennot ja miksei osa hallintoakin.

Helsingin yliopisto sijaitsee ydinkeskustassa, vaikka suuria laboratoriotiloja vaativia tiedekuntia on siirretty Kumpulaan ja Viikkiin. Lappeenrannassa kannattaisi tehdä samoin mutta hieman toisinpäin: pieniä laboratoriotiloja vaativia toimintoja siirretään keskustaan. Ainakin lisätiloja tarvittaessa tulisi tällaista vaihtoehtoa harkita.

Tällä tavalla keskustaan saataisiin nuoria tuoreita voimia, jotka taatusti elävöittäisivät keskustaa omalla tavallaan. Näin opiskelijat myös paremmin juurtuisivat kaupunkiin ja valmistuttuaan jäisivät paikkakunnalle.

On paljon muitakin tapoja elävöittää keskustaa, esimerkiksi tuoda sinne yleisöä vetäviä luistelu-, jääpallo- ja jääkiekkotapahtumia. Muistissani ovat Veiterän pelit ja luistelusoitot Kimpisen kentällä. Ne vetivät suunnattomasti katsojia ja osallistujia. Keskusta elävöityi silloin ainakin vähäksi aikaa.

Osmi Vilhu

Lappeenranta