Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vaalirahoituksen läpinäkyvyyttä pitää edelleen kehittää

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tällä viikolla, ja vaalikampanjointi huipentuu varsinaiseen vaalipäivään 2. huhtikuuta.

Vaalien alla puhutaan aina myös kampanjoiden rahoituksesta. Vaalikassojen läpinäkyvyydestä onkin hyvä keskustella, koska se vahvistaa kansanvallan läpinäkyvyyttä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaat ovat jättäneet vapaaehtoisia ennakkoilmoituksia kampanjabudjeteistaan kovin laiskasti. Esimerkiksi suurista puolueista kokoomukselta yksikään ehdokas ei ole tehnyt ennakkoilmoitusta kuluvan viikon maanantaihin mennessä.

Suuria summia rahoituksesta jää yhä piiloon.

Vaikka ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen, sitä ei ole syytä vähätellä. Äänestäjät pääsevät myös sitä kautta arvioimaan ehdokkaita. Äänestäjiä kiinnostaa millaisia summia ehdokkaat käyttävät vaalikampanjoihinsa ja erityisesti mistä lähteistä ehdokkaiden rahat tulevat.

Esimerkiksi ulkopuolinen, muualta kuin ehdokkaan omasta pussista tuleva vaalirahoitus kiinnostaa. Mitään väärää ulkopuolisessa laillisessa rahoituksessa ei ole. Se on jopa kannatettavaa.

Vuoden 2009 vaalirahoituslain avulla läpinäkyvyys on parantunut, mutta aukkoja löytyy edelleen. Siksi suuria summia rahoituksesta jää yhä piiloon. Yksittäisten ehdokkaiden on kerrottava ainoastaan 1 500 euroa ylittävien lahjoittajien nimet. Tätä on helppo kiertää vastaanottamalla vaikkapa useita 1 499 euron tukia eri perheenjäsenten tai tytäryhtiöiden nimissä.

Vuoden 2023 eduskuntavaalien alla syntyi uusi rahoittajataho Pro Markkinatalous. Kaikkiaan 255 markkinataloutta edistävää ehdokasta sai vaaliavustusta yhteensä noin 680 000 euroa.

Kun tähän lisätään puolueille jaettu tuki, summa nousee yli 1,6 miljoonaan euroon. Painopiste on ollut puoluekentän oikealla laidalla. Samalla se on ollut vastaus SAK:n ja muiden työntekijäjärjestöjen tuelle vasemmistopuolueiden ehdokkaille.

Ratkaiseeko siis raha vaalit?

Ei välttämättä, mutta rahan merkitystä ei pidä myöskään aliarvioida. Euroilla saa uskottavia ja näyttäviä vaalikampanjoita. Siksi vaalirahoituksesta pitää edelleen keskustella ja myös kehittää vaalirahoituslakia entistä avoimempaan suuntaan.