Viimeaikainen kiivas metsäkeskustelu ilmentää jälleen metsien valtavaa merkitystä Suomelle ja suomalaisille. Milloin keskiössä ovat metsien hiilinielut, milloin luonnon monimuotoisuus, milloin metsäsektorin tarjoama toimeentulo.
Keskustelussa olisi olennaista muistaa, että luontoarvojen huomioiminen ja metsien taloudellinen hyödyntäminen eivät sulje toisiaan pois. On pyrittävä kokonaisvaltaiseen ja eri tarpeet yhdistävään näkemykseen – näkemään metsä puilta.
Metsiemme tila, kasvu ja käyttö eivät ole joko–tai- vaan sekä–että-kysymys. Metsien kestävä talouskäyttö, ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteet ovat sovitettavissa yhteen. Erityisesti metsien vahva hiilensidonta suorastaan edellyttää jalostusketjun olemassaoloa. Vain sen myötä syntyy taloudellinen kannustin metsien hoitamiseen ja uudistamiseen.
Suomessa on harjoitettu teollista puunjalostusta noin 150 vuotta. Alan itsensä intressissä on löytää jatkuvasti ratkaisuja, jotka mahdollistavat kotimaiseen raaka-aineeseen perustuvan ja kansainvälisesti menestyvän vientiteollisuusalan toimivan Suomessa myös tulevaisuudessa.
Metsiä omistaa Suomessa yli 600 000 ihmistä. Heille metsien hyvinvointi on luonnollinen ja tärkeä osa omistajuutta. Metsäteollisuuden parissa työskentelee yli 70 000 eri alojen osaavaa ammattilaista Suomessa. He ovat kaikki osa sitä vahvaa arvoketjua, jossa tuotetaan välttämättömiä puupohjaisia hyödykkeitä tehokkaasti ja ympäristöä kunnioittaen, sekä kehitetään jatkuvasti uusia biopohjaisia ratkaisuja korvaamaan fossiilisia raaka-aineita.
Suomalaisten tulevaisuutta rakennettaessa ei voida sulkea silmiä metsien merkitykseltä hyvinvoinnin ja toimeentulon lähteenä. Koko maan kattava suomalaisen biotalouden arvoketju synnyttää erittäin paljon taloudellista arvonlisää. Esimerkiksi vuodessa metsäala luo 3,6 miljardin euron verokertymän ja vastaa viidenneksestä maamme tavaraviennistä.
Me metsäalan toimijat haluamme olla osa ratkaisuja myös metsien ilmasto- ja monimuotoisuuskysymyksissä. Se edellyttää meiltäkin jatkuvaa ja tarkkaavaista huomiota: miten kasvu ja hyvinvointi turvataan kestävällä tavalla, kuinka raaka-ainetta käytetään tehokkaasti ja mahdollisimman suureen lisäarvoon pyrkien?
Metsäpolitiikka on maallemme niin tärkeää, että siitä tarvitaan laajaa ja maltillista keskustelua. Edessämme on valtava haaste, kun tarvitsemme systeemisen muutoksen kohti biopohjaista kiertotaloutta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.
Suomen metsät ansaitsevat punnittua puhetta ja avointa dialogia eri intressiryhmien kesken. Siihen dialogiin metsäyhteisö on valmis.
Paula Lehtomäki
Toimitusjohtaja
Metsäteollisuus ry
Juha Marttila
Puheenjohtaja
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Petri Vanhala
Puheenjohtaja
Paperiliitto ry