Itä-Suomi on tuoreessa työ- ja elinkeinoministeriön visiossa vihreän siirtymän etulinjassa. Otsikoissa ovat kuitenkin etupäässä läntisen Suomen projektit, kuten norjalainen terästehdas sekä ruotsalaisen Vattenfallin länsirannikolle suunnittelema merituulipuisto. Miljardihankkeille on ennakoitu sujuvaa lupamenettelyä.
Vihreää siirtymää vauhdittaakseen EU:n neuvosto asetti joulukuussa nykyistä lyhyempiä aikarajoja hankkeiden lupakäsittelyn kestolle. Asetus koskee aurinkoenergiaratkaisujen kohdalla vain pieniä, omakotitalojen tai pienten taloyhtiöiden aurinkovoimaloita. Samat toimijat voivat tuoreen lainsäädännön ansiosta hyötyä veroedusta paikallisina energiayhteisöinä. Suunta on oikea, mutta askelen mitta on vielä vaatimaton.
Miljardihankkeiden ja kotivoimaloiden saadessa huomiota väliin uhkaavat pudota alueellisesti merkittävät uusiutuvan energian hankkeet, joita Itä-Suomen kunnat ja yritykset kipeästi tarvitsevat houkuttelemaan uusia toimijoita ja investointeja. Näitä hankkeita rasittavat mm. luvitusprosessin kesto ja tehottomuus sekä eri viranomaisten välinen puutteellinen koordinaatio sekä lupien hinnoittelu – luvan hinta alueiden välillä voi vaihdella tuhannesta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Haasteet hidastavat puhtaan energian rakentamista ja skaalaamista alueellisesti, aiheuttavat tulonmenetyksiä ja pahimmillaan kaatavat hankkeita. Nopeat toimet myös keskisuurten hankkeiden luvituksen sujuvoittamiseksi ja sääntelyn kehittämiseksi ovat entistä tärkeämpiä.
Lupamenettelyn mallia voi hakea mm. EK:n ehdotuksen mukaisesti Hollannista, jossa tavanomaisille hankkeille riittää yksi hakemus ja valituskierros, kun Suomessa niitä tarvitaan useita. Tarvitsemme uuden ajattelumallin, jossa lupaprosessia koordinoi yksi viranomainen yli hallinto- ja yksikkörajojen.
Aurinko- ja tuulihankkeita on nopeutettava. Jo ennen lupamenettelyn uudistamista voisimme tiivistää viranomaisten välistä yhteistyötä, joka mahdollistaisi yhdellä alueella toteutetun hankkeen lupaprosessin hyödyntämisen toisella alueella.
Vikke Saarelainen
Varatoimitusjohtaja
Skarta Energy