Kimpisen virkistysalueen metsänhakkuut ovat tyrmistyttäneet asukkaita. Keskustan vihreää keidasta on "siistitty", eli pienen metsäisen alueen luontoa on tuhottu. Avataanpa vähän, mitä on Kimpisen, Hopeavuoren ja Uus-Lavolan metsänhakkuiden aiheuttaman tyrmistyksen taustalla.
Suomessa ymmärrys metsästä ja metsäluonnosta on yllättävän vähäistä, kun huomioi kuinka paljon meillä on metsää. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että metsä voi hyvin, kun sitä hoidetaan. Tämä ei kuitenkaan ole metsän ääni, tämä on metsäteollisuuden ääni.
Metsä on muutakin kuin puuta ja kuutioita. Metsä on tuhansien kasvi-, eläin- ja sienilajien monimutkainen verkko, jota sorkkimalla eli "hoitamalla" ihminen on tuhonnut metsässä elävien lajien monimuotoisuutta.
Fakta nimittäin on se, että metsänhoito tuhoaa metsäluonnon monimuotoisuutta. Metsä ei tarvitse hoitoa. Suomalainen metsä pärjää itsekseen, kuten suomalaiset sissit pärjäsivät talvisodassa. Suomalainen metsä pärjäsi vallan mainiosti tuhansia vuosia jääkauden jälkeen ennen kuin ihminen alkoi siihen enemmän vaikuttaa.
Oikea suomalainen metsä on jotakin muuta kuin hoidettu puupelto, plantaasi, jossa istutettujen eukalyptusten sijalla kasvavat suorissa riveissä meikäläiset koivut ja kuuset.
Suomen luonnon suurin tragedia on se, miten valtavassa laajuudessa me suomalaiset olemme tuhonneet metsäluontoamme. Tästä erityisestä luontosuhteestaan suomalaiset tulevat ennemmin tai myöhemmin tekemään itsensä kanssa tiliä.
Kaupunkialueilla kasvavissa metsissä ei sentään ole tehty laajoja avohakkuita. Koska muualla kuin taajamissa metsiä hakataan rajusti, on tämä johtanut siihen, että tällä hetkellä Suomessa hienoimmat metsät sijaitsevat lähellä kaupunkeja. Tämä ei kuitenkaan johdu taajamametsien suojelusta tai hyvästä luonnon hoidosta vaan siitä, että muualla metsäluonto on ollut vielä suuremman tuhon kohteena.
Taajamametsät ovat lähes ainoita oikeita metsiä, joita meillä enää on. Kimpisen metsä on siksi kokoaan suurempi metsä. Lappeenranta, anna metsän olla ja kasvaa rauhassa.
Risto Puuska
Aktiivinen luonnossa liikkuja