Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Itäisen Suomen tuulivoimaratkaisu kaipaa määrätietoisuutta alueen kansanedustajilta

Kenraali evp. Arto Räty on selvittänyt itäisen Suomen tutkavalvontaan liittyvien tuulivoimaongelmien ratkaisumahdollisuuksia valtioneuvoston toimeksiannosta. Maanantaina 13.2. hän kertoi keskeiset havaintonsa asiasta itäisen Suomen kehittämisvision julkaisutilaisuudessa Joensuussa.

Keskeinen viesti oli, että ongelma on ratkaistava, jotteivat itäiset maakunnat taannu kehitysalueiksi. Kenraalin mukaan ilman puhtaan energian investointeja myös muut teolliset investoinnit jäävät tulematta itäiseen Suomeen, jolloin hiipuvat maakunnat tulevat muodostamaan turvallisuuspoliittisesti vaarallisen tyhjiön koko alueelle.

Toisaalta elinvoimainen Itä-Suomi luo parhaat edellytykset myös sotilaallisen puolustuksen näkökulmasta. Asia koskee Suomen lisäksi myös Euroopan unionia. Venäjän vastainen EU:n ulkoraja ei saa näivettyä puskurivyöhykkeeksi itäisen naapurin aiheuttaman uhan varjossa.

Kenraali esitti myös toimenpiteitä; tarvitaan kansallinen energiastrategia, jossa maantieteellisesti hajautettu tuulivoima palvelee nykyistä paremmin ja tasaisemmin koko valtakunnan energiahuoltoa. Tarvitaan myös lainsäädäntötyötä sekä aluevalvonnan kehittämiseksi että uusien sotilasteknisten ratkaisujen rahoittamiseksi. Myös Puolustusvoimien on nykyistä määrätietoisemmin etsittävä ratkaisuja, joilla itäisen Suomen tuulivoimapotentiaali voidaan ottaa käyttöön ja siten parantaa myös muiden teollisten investointien saamista alueelle.

Eduskunta on Suomen korkein päätöksentekoelin myös Suomen energiapolitiikassa. Nyt Itä-Suomesta tarvitaan kansanedustajia ja ministereitä, jotka ottavat alueen teollisen kehityksen vakavasti ja ryhtyvät tarmokkaasti ajamaan päätöksillään niitä valtiovallan toimia, joita kenraali Arto Räty selvityksessään ehdottaa.

Vaihtoehtona on hyväksyä vallitseva nykytila ja katsoa sivusta, kun Suomen teollinen painopiste siirtyy uusien tuulivoima- ja teollisuusinvestointien myötä läntiseen Suomeen.

Jero Ahola

Olli Pyrhönen

Lappeenranta