Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus USA:n oli pakko ampua vakoilupallo alas – Isoa konfliktia suurvaltojen välille ei saa syntyä

Kun Yhdysvallat ampui lauantaina alas kiinalaisen vakoilupallon Etelä-Carolinassa, oli selvää, että Kiina älähtää. Kiina moittikin USA:a kovin sanoin. Moite päättyi toteamukseen, että "Kiina varaa oikeuden vastata Yhdysvaltojen toimiin".

Alasampuminen ja Kiinan vastaus siihen olivat yllätyksettömiä. Kiina uskotteli, että pallo on omille teilleen lähtenyt säähavaintoasema. Se liikkui kuitenkin alueilla, joilla on amerikkalaista sotateollisuutta. USA:n presidentillä Joe Bidenilla ei ollut vaihtoehtoa, kun hän antoi luvan ampua vakoilupallon alas.

USA:n päällä seikkailleesta pallosta tehtiin ensimmäinen havainto torstaina. Paine Bidenia kohtaan kasvoi päivä päivältä. Lauantaina käsky kävi, kun pallo oli ajautunut meren yläpuolelle eikä sen ampumisesta aiheutunut vaaraa ihmisille.

Kiinalla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin moittia amerikkalaisia. Tosin moitteiden sävy ja jyrkkyys kertovat siitä, että mereen syöksyi paljon muuta kuin säädataa.

Viikonlopulla uutisoitiin, että Kiina toimittaa edelleen aseteknologiaa epäinhimillistä hyökkäyssotaa käyvälle Venäjälle. Venäjän pommittama Ukraina puolestaan on saanut koko sodan ajan merkittävää sotilaallista tukea USA:lta. Kiina on ollut julkisesti varovainen ottamaan suoraan kantaa sotaan. Mutta Venäjän ja Kiinan veljeily on ollut toki silmiinpistävää.

Sodan takia vakoilupallon tuhoaminen on isompi asia kuin rauhan aikana. Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinkenin Kiinan vierailu peruuntui palloepisodin vuoksi. Blinkenin piti matkustaa Kiinaan sunnuntaina.

Toivoa sopii, että Kiina ja USA neuvottelevat piakkoin tilanteesta. Kaikenlaiset vastatoimet olisivat vaarallisia tilanteessa, jossa sodan leviämisen riski on todellinen. Ukrainassa on syytä toivoa, ettei Kiina lisää suoraa tukeaan Venäjälle. Samoin ajatellaan myös Yhdysvalloissa, jonka miljardipiikki Ukrainan tukemiseen ei tietenkään voi olla loputon.

Kiina on suuressa roolissa, kun maailmassa siirrytään Ukrainan sodan jälkeiseen aikaan. Kiina tarvitsee länttä, ja länsi tarvitsee Kiinaa. Molempien osapuolten edun mukaista on kyetä jättämään palloepisodi taakse ilman pysyviä vaurioita.