Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomi, jätteiden kierrätyksen ja EU:n mallioppilas

Kävellessään Lappeenrannan katuja Tavan Tallaaja näkee taloyhtiöiden ja omakotitalojen pihoilla siististi rivissä olevia jäteastioita. On sekajäteastiaa ja biojäteastiaa, kompostejakin. Useimmilla on myös muovi-, kartonki-, lasi- ja metallinkierrätysmahdollisuus, jos ei aivan omalla pihalla niin korkeintaan lyhyen matkan päässä.

Tavan Tallaaja saattaa myös itse omistaa kompostin tai tuntea jonkun joka sellaisen omistaa – ja tietää, että laki velvoittaa nykyään ilmoittamaan oman alueen jätehuoltoviranomaisille jos omistaa kompostin omakotitalonsa pihalla tai kesämökillään. Miksi? Tämä kaikki liittyy Euroopan unionin jätesäädöspakettiin, jonka tavoitteena on vähentää jätteen määrää.

Mitä näkee Tavan Tallaaja kävellessään Brysselin katuja vaikkapa lähellä Euroopan parlamenttia, aivan EU:n ytimessä?

Tämä tallaaja oli äskettäin työmatkalla Brysselissä, ja kiinnitin huomiota kadulla lojuviin roskapusseihin. Tapana on kuulemani mukaan jättää roskapussit kadulle kasoihin keräyspäivinä. Jätteet kerätään ja kuljetetaan jatkokäsittelyyn jätehuoltoviranomaisten toimesta.

Matkailu avartaa, ja jälleen sai suomalainen kokea olevansa ”edellä muita”, onhan Suomi (tässäkin asiassa) EU:n mallioppilas. Tilastojen mukaan Suomi on EU-maista toiseksi ahkerin panemaan toimeen Brysselistä käsin tulevaa lainsäädäntöä, Belgia itse on puolestaan listan häntäpäässä.

Itse lajittelen jätteeni tunnollisesti kuuteen eri lajiin ja olen ylpeä siitä, miten hyvin jätehuolto toimii meillä Etelä-Karjalassa ja Suomessa yleensäkin. Samaten pullopanttijärjestelmä on meillä erinomaisella tasolla moneen muuhun maahan verrattuna.

Täällä ei tarvitse murehtia siitä, että rotat tai ketut tulevat penkomaan kadulla noutoa odottavia roskapusseja. Brysselissä kuulemma rotat, ketut ja linnut ovat oppineet hyvin roskapäivät ja repivät pussit auki vaikka kuinka piilottaisi. Täällä tarvitsee korkeintaan jännittää kompostitarkastajan vierailua tai sitä, onko oman pohjavesi- tai ranta-alueella sijaitsevan tontin jätevesijärjestelmä vuonna 2017 voimaan tulleen ”paskalain” edellyttämällä tasolla.

Saana Kokko

Lappeenranta