Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kenelle Lappeenrantaa rakennetaan?

Kirjoitin vuosia sitten tälle samalle mielipidesivulle Lappeenrannan kaupunkisuunnittelun suurista erehdyksistä, joista jotkin ovat näkyvillä edelleen. Olen asunut jo kymmeniä vuosia Helsingissä, mutta käyn Lappeenrannassa säännöllisesti ja kuulen ystäviltä ja sukulaisilta kaikenlaista.

Toivon Lappeenrannalle pelkkää hyvää. Kuvittelin jo, että jotain on opittu. Sitten alkoi kuulua kuiskeita oudosta hankkeesta, joka rakentaisi torin päälle jäähallin ja sen ympärille hotellia, parkkihallia ja ties mitä.

Ensin sivuutin sen huonona vitsinä, mutta nyt puhutaan, että sitä saatetaan vakavasti harkita. Sen ymmärtää, että tuollaisia ehdotellaan. Tuohan on sijoittajan märkä uni. Sillä kääräisee useampikin isot voitot. Tappiot jäävät Lappeenrannan ja sen asukkaiden kärsittäväksi.

Kuulin että kaupunginvaltuutetuista yksikään ei ole julkisesti kertonut kantaansa tähän hankkeeseen. Miksi ei? Puuttuuko heiltä mielipide vai kenties rohkeus? Toivottavasti ei kuitenkaan selkäranka.

Jos hanke vastoin kaikkea järkeä joskus tulee valtuuston käsiteltäväksi, pöytäkirjat ovat julkista tietoa. Kaupunkilaiset näkevät sitten, kuka on mitäkin kannattanut ja muistavat sen seuraavissa kuntavaaleissa. Valtuutetut edustavat kuitenkin kaupunkilaisia eivätkä mitään ulkopuolisia vaikuttamaan pyrkiviä ryhmiä.

Toisaalta, mitä sanottavaa tähän asiaan on kaupunkisuunnittelulla ja kaupunginarkkitehdillä? Onko mitään? Millaisen jäljen he haluavat jättää Lappeenrannan kaupunkinäkymien historiaan?

Hankkeen innoittajana on kehuttu Tampereen uutta jäähallia. Minulle tarjottiin kesällä kiertoajelu Tampereen jäähallin ympäristössä. Jäähalli on jäähalli, ei mikään esteettinen elämys. Kun sen ympärille on vielä rakennettu tiuhaan korkeita, suoraviivaisia taloja, alue on ankea. Onneksi se ei ole kaupungin keskustassa. Tampereella on ymmärretty jättää rauhaan kaupunkilaisille tärkeä, elävä ydinkeskusta kaikkine toreineen.

Kaupunkilaisten olisi hyvä tietää, mitä kaikkea siitä seuraa, kun kaupungin ydinkeskustassa on monen vuoden mittainen massiivinen purku- ja rakennusurakka. Melua ja pölyä riittää ja tutut kulkureitit ovat pitkään tukossa.

Kaikkein ikävimmät seuraukset kasaantuvat niiden päälle, joiden kotitalo puretaan. Olen ymmärtänyt, että purettavaa olisi runsaasti torin kaikilla laidoilla. Eri aikakerrokset katoavat ja tilalle tulee samaa korkeaa ja yksitoikkoista. Sankarihautausmaa ilmeisesti saisi jäädä toistaiseksi paikalleen.

Pientä lohtua sain, kun löysin kaupungin nettisivuilta suorastaan houkuttelevia suunnitelmia torin ja kauppahallin uudistamiseksi. Miksi niitä ei ole toteutettu?

Jos kaupunki päättää sen sijaan toteuttaa pienen ryhmän etua ajavan jäähallihankkeen, Lappeenranta vahvistaa asemaansa epäonnistuneen kaupunkisuunnittelun edelläkävijänä.

Leena Tamminen

Helsinki