Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rikkoiko Santtu Niemen erokorvaus päätöksenteon avoimuuden?

Santtu Niemen erokorvaus (ES 21.12) on herättänyt keskustelua. Kyseessä on ajateltu olleen johtajasopimukseen pohjautuva erokorvaus. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ollut. Maksetun korvauksen perusteet olivat aivan jotkut muut.

On jäänyt epäselväksi, mitä rahalla lopulta saatiin. Mistä kannatti maksaa? Mihin verovaroja käytettiin?

Se, että ylipäätään hallituksessa oli tehty salainen sopimus, tuli meille rivivaltuutetuille yllätyksenä. Asia tuli julki toimittaja Anne Kotiharjun tekemän, tietopyynnöllä saatuun vastaukseen perustuneen jutun myötä. Päätöksenteko ja sen lopputulos eivät siten ole enää salaisia, mutta päätöksen sisältö on.

Kuntaliiton lakimiehen mukaan on vaikea keksiä perusteita, miten julkishallinnollinen, verovaroin rahoitettu organisaatio voi julistaa päätöksensä salaiseksi – saati sitten salata. Ainakin tälle pitäisi pystyä kertomaan perustelu, mikä voisi olla esimerkiksi henkilökohtaiseen terveydentilaan liittyvä tekijä.

Hallituksen sisällä käyty keskustelu on asia erikseen. Sen pitää olla luottamuksellista, mutta on syytä erottaa toisistaan keskustelu, päätöksenteko ja sen sisältö. Kaiken julistaminen salaiseksi on kestämätöntä.

Poliittisessa päätöksenteossa avoimuus on välttämätöntä. Sen tulee olla luottamushenkilöiden ja äänestäjien välillä, mutta myös luottamushenkilöiden kesken. Välillä voi tulla kiusaus julistaa hankalat ja päätöksentekijöille epäedulliset asiat salaisiksi, mutta vaikuttamiseen kuuluu, että välillä sattuu ja liekit roihuavat. On taitolaji kertoa kielteiset asiat perustellusti.

Nyt hallitus ja valtuusto käyvät keskustelua median kautta. Luottamuksen tulee rakentua kaksisuuntaisesti ja perustua vuorovaikutteisuuteen. Miten mennä tästä eteenpäin? Onko jotakin mennyt rikki ennen kuin toiminta edes ehti alkaa?

Hyvinvointialueen keskeisiksi nimettyjä toimintaperiaatteita ovat olleet avoimuus ja läpinäkyvyys. Pyrkimyksenä on ollut näiltä osin välttää Eksoten toimintatapoja. Uutta ja parempaa.

Usein organisaatiomuutoksissa nähdään, kuinka kyltit vaihtuvat, mutta toiminta ei muutu. Miten käy nyt?

Timo Salmisaari

Aluevaltuutettu (kesk.)

Ruokolahti