Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomalaisten tuloerot repesivät viime vuonna

Tuloerot kasvoivat Suomessa viime vuonna, kertoo uusin Tilastokeskuksen selvitys. Sen mukaan suomalaisten tuloerot ovat nyt suurimmillaan sitten vuoden 2007 jälkeen.

Vuonna 2021 maassamme lähes 720 000 henkilöllä kuukausitulot jäivät vain 1 350 euroon, mikä on pienituloisuuden raja.

Tilastokeskus määrittelee pienituloiseksi henkilön, jonka verojen jälkeiset tulot jäävät pienimmiksi kuin 60 prosenttia väestön mediaanitulosta.

Yle uutisoi jo marraskuussa, että maassamme arviolta 130 000 lasta elää tänä päivänä köyhyydessä. Määrässä on raju kasvu, sillä vuosi sitten heitä oli noin 100 000.

Vaikka Tilastokeskuksen mukaan pienituloisten lasten määrä on laskenut selvästi viimeisen kymmenen vuoden, on tilanne nyt vähintäänkin huolestuttava.

Ruuan, sähkön, palveluiden ja tavaroiden hintojen nousu koettelee tällä hetkellä rankimmin juuri niitä perheitä, joiden talous on jo valmiiksi tiukoilla. Eniten kuitenkin perheitä, joissa on useita lapsia sekä yhden huoltajan lapsiperheitä. Kasvavan inflaation ja toimeentulonsa kanssa kamppailevat myös pienituloiset eläkeläiset.

Valtion vastaantulo ja toimeentulokompensaatiot onkin nyt syytä kohdentaa tarkasti heille, jotka niitä eniten tarvitsevat. Lapsiköyhyyden kasvu ei ole kunniaksi Suomelle siinä missä muillekaan länsieurooppalaisille, demokraattisille valtioille.

Tilastokeskuksen selvitys kertoo, että myös tuloerojen kasvu jakautuu Suomessa epätasaisesti. Pienituloisuusaste on suurin itäisessä Suomessa, kun tilastoa tarkastelee asuntoväestöön suhteutettuna.

Tieto ei yllätä, sillä se kertoo vain siitä samasta heikosta taloudellisesta kehityksestä, mikä on jatkunut Itä-Suomessa jo pitkään.

Suurimmista kaupungeista Joensuussa on pienituloisia eniten. Kaupungin väestöstä joka viides lukeutuu pienituloisten joukkoon.