Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Säilyttäkää Pulpin koulu!

Lappeenrannan kaupunki on tekemässä suuria päätöksiä kouluverkosta lähiaikoina. Kaupunginvaltuusto kokoontuu 12. joulukuuta päättämään talousarviosta, jossa vielä hetki sitten piti lyödä naula Kaukaan ja Pulpin koulujen arkkuun.

Kiitos kaupunginjohtaja Kimmo Jarvalle, joka päätti kaupunginhallitusta kuultuaan painaa jarrua esitykselle siitä, ettei Kaukaan ja Pulpin kouluja peruskorjattaisi. Asiasta linjataan ensi vuonna tehtävässä palveluverkkoselvityksessä (ES 30.11.).

Uudessa selvityksessä koulujen yhteyteen pyritään sijoittamaan myös muita lasten ja nuorten palveluja sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Pulpin koulussa näitä on toiminnassa jo nyt. Koulun lisäksi se on lähiliikuntapaikka, jossa toimii useita niin lasten kuin aikuisten harrasteryhmiä.

Koulun yhteydessä toimii kirjasto sekä esiopetusryhmä. Yhteistyö päiväkodin kanssa on muutenkin tiivistä. Jos Pulpin päiväkoti on tarkoitus kuitenkin peruskorjata, miksi koulu vierestä lakkautettaisiin?

Pulpin koulu on turvallinen ja hyvän ilmapiirin lähikoulu. Koulussa on yli 130 oppilasta. Koulukyydityksiä ei juuri tarvita, koska oppilaat asuvat koulun lähellä, ja suurin osa heistä saapuu kouluun pyörällä, kuten Lappeenrannan Pyöräilijöiden tekemä selvitys vuodelta 2020 kertoo.

Tyhjilleen jäävä koulurakennus olisi kaupungille kuluerä.

Pulpin koulun lakkauttaminen tarkoittaisi koulumatkojen pidentymistä, moottorivoimalla tapahtuvan kulkemisen lisääntymistä ja oppilaiden päivittäisen fyysisen aktiivisuuden vähenemistä.

Pulpin koulun lakkauttamalla oppilaat siirtyisivät Joutsenon kouluun. Joutsenon koulu on uusi ja moderni, mutta täyteen ahdettu. Vaikka ikäluokat pienentyvät, Pulpin oppilaat eivät sinne yksinkertaisesti mahdu.

Mikäli Pulpin koulu lakkautettaisiin, onko kaupunki varautunut siitä aiheutuviin seurauksiin? Koulukyytien lisääntymisen lisäksi tilanahtauden vuoksi jouduttaisiin todennäköisesti turvautumaan väliaikaisrakenteisiin tai jopa koulun laajentamiseen.

Myös tyhjilleen jäävä koulurakennus olisi kaupungille kuluerä, jota jouduttaisiin ylläpitämään, korjaamaan tai viime kädessä purkamaan koko rakennus. Mikään näistä ei ole ilmaista.

Keväällä toimialajohtaja Juhani Junnilainen kommentoi kouluverkkoasiaa näin: "Koskaan ennen ei ole ollut tällaista tilannetta. Yleensä paine on kohdistunut yksittäiseen kouluun tai alueeseen, mutta nyt se kohdistuu kaikkialle." (ES 5.4.) Niinpä. Ikäluokat pienenevät ja väestö vanhenee kaikkialla.

Pieni vinkki tähän kohtaan: Väestön vanhetessa monet hyväkuntoiset asunnot jäävät tyhjilleen, myös täällä Pulpilla. Asuntojen hinnat täällä ovat edullisempia kuin kaupungin keskustassa. Onko varauduttu tilanteeseen, jos muuttoliike kääntyykin keskusta-alueilta pois päin?

Pyydän syvää ja kauaskantoista harkintaa päättäjiltä tätä asiaa aikanaan ratkaistessanne. Lapsilta on leikattu jo tarpeeksi. Säilyttäkää turvallinen lähikoulu Pulpilla!

Kalle Aspelund

Pulpin koulun vanhempaintoimikunnan puolesta