Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Sähkön veroalen ohella pitää hillitä kulutusta

Suomalaiset ovat nauttineet kolmen päivän ajan alennetusta sähkön arvonlisäverosta. Vero tippui kymmeneen prosenttiin 24:stä. Lasku pienenee vain kulutuksen osalta. Siirtohintoihin veroale ei vaikuta.

Eittämättä osa kansalaisista olisi joutunut pulaan sähkölaskujensa kanssa talvikuukausina. Tiukimmalla olisivat olleet omakotiasujat, joilla on suora sähkölämmitys. Sähkön markkinahinta on noussut dramaattisesti Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan takia. Pörssisähkön hinta on noussut etenkin viime viikkoina tuntuvasti. Pörssisähkön hinta reagoi kysynnän ja tarjonnan suhteeseen. Kun sähkön kysyntä talven takia kasvaa, hinta lähtee nousemaan.

Päätös alentaa arvonlisäveroa on osittain ristiriitainen. On hyvä auttaa pulassa olevia. Veroalennus hyödyttää kuitenkin kaikkia eli myös heitä, joilla olisi vara maksaa korkeampaa hintaa. Valtiolta jää saamatta noin 290 miljoonaa euroa verotuloa alen takia. Se on iso lovi vauhdikkaasti velkaantuvan valtion kassaan.

Sähkön hinnan kohoaminen on lisännyt suomalaisten kriisitietoisuutta. Pörssisähkön hintaa seurataan nyt tiiviisti. Kulutusta on opittu ohjaamaan matalamman hinnan aikoihin. Arvonlisäveron alennus ei saakaan nyt johtaa välinpitämättömyyteen. Sähkön hinta alenee varmimmin sillä, että kulutus pidetään mahdollisimman maltillisena.

Olkiluoto kolmonen alkaa tuottaa toimia täydellä teholla aikaisimmillaan tammikuun lopussa. Parhaimmillaan ydinvoimala tuottaa peräti viidenneksen koko maan sähköntarpeesta. Omavaraisuuden kannalta sillä on suuri merkitys. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, milloin Olkiluoto kolmosen koekäyttö alkaa uudelleen. Jo koekäytössä sen tuotanto auttaa paljon. Seuraavat pari kuukautta ovatkin kriittisiä, ja Suomessa on syytä varautua sähkökatkoihin.

Sähkökatkoihin varautumisen ja sähkön säästämisen keskellä on hyvä muistaa, että tämä kriisi on Suomessakin kestettävä. Venäjää vastaan kohdistetuilla pakotteilla on hintansa. Lännessä sodasta maksettava hinta mukavuudesta tinkimisineen ja inflaatioineen on kuitenkin pientä ukrainalaisten kärsimysten rinnalla. Siellä sähköpula ei ole murheista suurimpia. Kotiseudulle iskeytyvät pommit ja ohjukset sen sijaan järkyttävät perusturvallisuutta kammottavalla tavalla.