Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kauppatorin areenan suunnitelmia ei ole tehty huolimattomasti, ja keskiviikkona hanke otti uusia askeleita

Lappeenrannan kauppatorin areena -hanke otti monta askelta eteenpäin keskiviikkona. Areenahankkeen edistämiseksi perustettu Kisakenttä Oy kertoi suunnitelmistaan uskottavasti ja perusteellisesti. Hanketta ei ole valmisteltu vasemmalla kädellä. Suunnitelmat, laskelma ja vaikutusarviot olivat monipuolisia. Jopa areenan varjovaikutukset torialueelle oli mallinnettu.

Jo aiemmin oli kerrottu, että Kisakentän sijoittajina on 20 paikallista ihmistä. Nimilista kertoi, että hankkeen taustalla ovat paikallisesti hyvin tunnetut talouselämässä meritoituneet ihmiset.

Hanketta on varjostanut se, että kansalaiskeskustelua on käyty puutteellisin tiedon. Kisakentän tiedotustilaisuudessa keskiviikkona puhunut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) oli selvästi tuohtunut väitteistä, joiden mukaan poliitikot ovat kuulleet areenan ilosanomaa Lapin kelomökeissä. Tätäkin taustaa vasten oli tärkeää, että suunnitelmat tuotiin vihdoin julkisuuteen.

Keskiviikkona kävi ilmi, ettei kysymys ole pelkästään siitä, mihin Lappeenrannassa uusi jäähalli rakennetaan. Mieluummin pitää puhua Lappeenrannan keskusta-alueen jättiprojektista, jossa rakennetaan paljon uutta. Kisakentän toimitusjohtaja Simo Tahvanainen muistutti, että areena-alueen suunnitelmassa kysymys on myös Lappeenrannan elinvoimasta.

Jos suunnitelmat toteutuvat, torin alueelle rakennetaan uutta yli sadalla miljoonalla eurolla. Kauppatori jää uudistuneena nykyiselle paikalleen, mutta alueen palvelut monipuolistuvat ja ihmisvirrat kasvavat merkittävästi. Sen pitäisi olla hyvä uutinen myös toriyrittäjille.

Pallo siirtyy nyt Lappeenrannan kaupungille. Kaupunginvaltuusto päättää joulukuussa, lähteekö kaupunki selvittämään Kauppatorin areena -hankkeen toteutusmahdollisuuksia.

Kaupunki luonnollisesti vertailee jo päättämänsä Kisapuiston uuden jäähallin rakentamista Kauppatorin areenaan. Kisakentän omissa laskelmissa Kauppatorin areena olisi kaupungille 16 miljoonaa euroa edullisempi kuin Kisapuisto. Jos kaupungin omat laskelmat ovat samalla sivulla, ei päätöksen pitäisi olla vaikea. Kaupungin elinvoiman kasvattaminen on äärimmäisen tärkeää sumuisien tulevaisuudenkuvien keskellä.