Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Egyptin ilmastokokous jäi tuhnuksi

Egyptin Sharm el-Sheikhissä sunnuntaina päättynyt ilmastokokous ei jää historiaan suurilla saavutuksillaan. Jos joku odotti konkreettisia askelia päästövähennyksissä tai muissa ilmastotoimissa, pettyä piti.

Iso periaatteellinen avaus oli, kun köyhimmät, ilmastotuhoista paljon kärsivät maat onnistuivat taivuttamaan rikkaampia maita perustamaan ilmastorahaston. Senkin osalta konkretia jäi ohueksi. On siis vaikea sanoa, mitä päätös lopulta merkitsee.

Sinällään rahastoa ja köyhimpien maiden tuhoista saamia korvauksia voi pitää perusteltuna. Kaikkien maiden kannalta vielä tärkeämpää olisi silti saada ilmastonmuutosta hidastettua.

Nyt uusiin sitoviin päästövähennyksiin ei löytynyt yhteistä tahtoa. Egyptissä toki vahvistettiin viime vuonna Glasgow'n ilmastokokouksessa tehty sitoumus, että maapallon lämpeneminen yhä pyritään rajaamaan 1,5 asteeseen. Tavoitteen uskottavuus kuitenkin rapisee koko ajan.

Kun Euroopassa soditaan ja energiakriisi painaa päälle, ilmastokriisi on jäänyt julkisuudessa muiden ongelmien varjoon.

Onkin hyvä muistaa, että kriisit kytkeytyvät toisiinsa. Viime viikolla Yle kertoi, että Ukrainan sodan hiilidioksidipäästöt ovat jo suuremmat kuin koko Suomen vuoden päästöt.

Laajemmin ajateltuna Venäjän aiheuttamalla kriisillä voi olla myös myönteisiä vaikutuksia. Eurooppa joutuu pikavauhtia pyristelemään irti venäläisistä fossiilisista polttoaineista. Vihreä siirtymä nopeutuu.

Egyptin kokouksessa EU yritti ajaa kunnianhimoisempaa linjaa, mutta epäonnistui. Tämä ei tarkoita, että kotikentällään EU:n pitäisi lamautua tai jäädä odottelemaan hitaampia. Vihreä siirtymä aiheuttaa muutoksia ja kustannuksia. Samalla se tuo myös talouteen uusia mahdollisuuksia.

Uhkakuvia on aina helppo maalailla. Suomessakin olisi syytä kiinnostua enemmän energiamurroksen tuomista tilaisuuksista uudenlaisen liiketoiminnan luomiseen.

Sekin kannattaa tiedostaa, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat kulut ja muutokset ovat valtavia. Muutoksen hidastamisen ja siihen varautumisen kulut jäävät mittakaavaltaan joka tapauksessa vähäisemmiksi.